Hibiscusthee is afkomstig van de hibiscusbloem. Deze bloem wordt – naast dat het een prachtige bloem is om te zien – voor diverse doeleinden gebruikt. Zo worden de bladeren vaak gebruikt in shampoo. Daarnaast wordt de hibiscus vaak ingezet als smaakmaker en kleurstof. Ook is de bloem zeer geschikt om thee van te trekken, die je kunt herkennen aan zijn roze kleur. Een thee die door velen wordt geroemd om zijn smaak, maar daarnaast ook allerlei gezondheidsvoordelen heeft. In dit artikel lees je meer over hibiscusthee.

hibiscusthee

Hibiscus (Hibiscus Sabdariffa) is een bloem die over bijna de hele wereld te vinden is. De plant, die ook wel althaeastruik wordt genoemd krijgt in de zomerperiode ontzettend veel grote, trompetvormige bloemen en vormt hierdoor een heuse eyecatcher in de tuin. Er zijn maar liefst 300 soorten hibiscusbloemen, in allerlei maten en kleuren: wit, roze, rood, oranje, geel en zelfs paars. In België is er maar één soort geschikt als vaste plant voor buiten: de Hibiscus Syriacus, dit is niet de soort waar thee van wordt gemaakt. De hibiscusplant groeit het beste in een goed doorlatende grond op een zonnige plek. De minimale temperatuur waarbij de plant kan groeien is 10°C. De hoogte van de hibiscusplant ligt gemiddeld tussen de 2 en 2,5 meter. Afhankelijk van het soort hibiscusplant, variëren de bloemen in grootte van 4 tot 18 centimeter.

Pure Rosehip

Gedroogde rozenbottel vruchten worden in no-time een heerlijke infusie. Puur te drinken of in combinatie met andere kruiden.
€5,49

Wat is Hibiscusthee?

Hibiscusthee behoort tot de categorie kruidenthee en is dus strikt genomen geen thee. Toch wordt deze door de meeste mensen wel zo gezien. Voor deze thee worden de hibiscusbloemen geoogst en gedroogd. Kenmerkend voor hibiscusthee is haar enigszins zurige smaak – vergelijkbaar met cranberry of granaatappel – en haar prachtige roze-paarse kleur. De thee wordt zowel warm als koud gedronken, bevat geen cafeïne en is met name populair in het Caribisch gebied en Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. In Spaanstalige regio’s staat deze drank ook wel bekend onder de naam roselle of sorrel, vernoemd naar de bloem. Ook in andere landen op de wereld, waaronder België, wint de drank aan populariteit. En dat is niet voor niks.

De voordelen van hibiscusthee

De meeste mensen drinken hibiscusthee met name om de smaak. Daarnaast brengt de thee ook diverse gezondheidsvoordelen met zich mee, hieronder lees je de belangrijkste.

 • Hibiscusthee kan de bloeddruk helpen verlagen
  Een van de meest indrukwekkende en bekende voordelen van hibiscusthee is dat het de bloeddruk kan verlagen. Dit komt doordat het een natuurlijke ACE-remmer bevat. Dat is een medicijn, dat de samentrekkende werking van het ACE-enzym in het bloed remt. De aders worden dus minder samengetrokken, met als gevolg dat de bloeddruk daalt. De thee bevordert ook de uitscheiding van urine, wat ook eens een extra gunstige invloed heeft op de bloeddruk. Mensen die aanleg hebben voor een hoge bloeddruk zouden baat kunnen hebben bij het dagelijks drinken van 3 koppen hibiscusthee gedurende een aantal weken.
 • Hibiscusthee zit vol met antioxidanten
  De bloem van de hibiscus is rijk aan antioxidanten, wat een algemene positieve invloed op de gezondheid heeft. Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen helpen weren die schadelijk kunnen zijn voor je cellen. Vrije radicalen houden verband met een veelvoud van chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Met de hulp van hibiscusthee kunnen vrije radicalen beter worden bestreden en zelfs geneutraliseerd.
 • Hibiscusthee kan je cholesterol helpen verlagen
  Behalve dat hibiscusthee de bloeddruk kan verlagen, hebben sommige studies ook aangetoond dat de thee de bloedvetwaarden (cholesterol) kan verlagen. Hoe lager deze waarden, hoe kleiner het risico op hart- en vaatziekten.
 • Hibiscusthee versterkt het immuunsysteem

Hibiscusthee is rijk aan vitamine C1. Deze vitamine draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem. Ook werkt hibiscusthee koortsverlagend en ontstekingswerend. Het helpt dan ook niet alleen om te herstellen van griep, maar ook om het virus te bestrijden. De sterke ontstekingsremmende werking heeft daarnaast een stimulerend effect op onze lever.

Koop Premium Hibiscusthee Hier

 • Hibiscusthee kan gewichtsverlies bevorderen
  Ook wanneer je wil afvallen, kan het raadzaam zijn hibiscusthee te drinken. De redenen hiervoor zijn verschillend. In de eerste plaats bevat de plant heel wat belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten, waaronder vitamine C, wat de vetverbranding zal versnellen. Van vitamine C wordt onder meer verondersteld dat het gebruiken van opgeslagen vet als energiebron wordt verhoogd, wat er dus makkelijker voor gaat zorgen dat we vet en dus ook gewicht verliezen. In de tweede plaats is er het dalend effect op de bloedsuiker. Een daling van de bloedsuiker zal ervoor zorgen dat we minder snel vet zullen opslaan. Wanneer de bloedsuiker hoog wordt en de energie dan uiteindelijk vrijkomt, zal de overtollige energie worden opgeslagen als vet. Het sneller doen dalen van de bloedsuiker zal ervoor zorgen dat de energie sneller en geleidelijker vrijkomt, wat ons lichaamsgewicht ten goede komt. Daarnaast is hibiscusthee ook nog eens een caloriearme drank.

Het mag duidelijk zijn dat hibiscusthee alleen onvoldoende is om gewicht te verliezen, het ondersteunt enkel het proces van afvallen.

Pure Rosehip

Gedroogde rozenbottel vruchten worden in no-time een heerlijke infusie. Puur te drinken of in combinatie met andere kruiden.
€5,49

Hoe hibiscusthee maken

Hibiscusthee is vrij eenvoudig thuis te maken. Gedroogde hibiscus kan worden gekocht in de lokale natuurwinkel of in een webshop. De prijzen liggen ongeveer op € 4,50 per 100 gram voor verse thee. Plaats een theefilter of thee-ei in een mok of theeglas en doe er de gedroogde hibiscusbloemen in. Laat het geheel vervolgens 5 tot 10 minuten trekken. Verwijder dan het theefilter en voeg eventueel voeg een klein beetje honing of suiker toe om de thee zoeter te maken. Hibiscusthee heeft een zuurtje en bittertje dat lijkt op die van cranberries. Daarom wordt het vaak met honing gezoet of op smaak gebracht met wat limoensap om deze smaken te balanceren. Hibiscusthee kan zowel heet als koud worden gedronken. Hibiscusthee is er ook in kant-en-klare theezakjes – verkrijgbaar bij de speciaalzaak of betere supermarkt – die simpelweg kunnen worden getrokken in water waarna je ervan kunt genieten.

Let op: het is belangrijk om het natuurlijke hibiscus-sap direct na de bereiding te drinken, omdat de drank snel zijn voedingswaarde en dus de voordelen kan verliezen. Het zogenaamde oxidatieproces dat plaatsvindt door warmte en blootstelling aan zuurstof en licht kan ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen hun efficiëntie verliezen. Wanneer het niet mogelijk is om de thee direct te drinken, bewaar deze dan op een donkere plek, in goed afgesloten flessen om het proces van oxidatie te vermijden en/of te vertragen. Wanneer je de thee vanwege de gezondheidsvoordelen drinkt, dan is het advies om 2 of 3 koppen per dag te drinken.

Wanneer kun je beter geen hibiscusthee drinken?
Bij normaal gebruik (meerdere koppen per dag, bereid met 1,5 gram Hibiscus) is hibiscus een veilig kruid. Het drinken van hibiscusthee wordt wel afgeraden tijdens het begin van de zwangerschap en wanneer je een lage bloeddruk hebt. Geef ook geen hibiscusthee aan baby’s of jonge kinderen. Ook kan hibiscusthee de opname van medicijnen en voedingssupplementen beïnvloeden. Raadpleeg voor het gebruik van hibiscusthee altijd eerst de huisarts in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik.

Hibiscusthee combineren

Zoals gezegd heeft hibiscusthee een wat zurige smaak. Om die reden wordt hibiscus vaak gecombineerd met andere smaken zoals munttheebloemen, fruit of andere zoete tinten. Denk hierbij aan het toevoegen van honing, suiker, citroen of kaneel. Hierdoor creëer je een intense, rijke smaak.

Leuk om te weten

In ons land staat hibiscusthee bekend als… hibiscusthee. Maar dit is niet overal ter wereld hetzelfde. Zie hieronder enkele voorbeelden van de benamingen in andere landen:

 • Australië: Rosella-thee
 • Caraïben: Sorrel-thee
 • Egypte en Soedan: Karkade-thee
 • Ghana: Soobolo-thee
 • India: Gudhal-thee,
 • Iran: ChaiTorsh-thee
 • Irak: ChaiKujarat-thee
 • Italië: Carcade-thee
 • Latijns-Amerika: Agua de Jamaica of Rosa de Jamaica
 • Panama: Saril-thee
 • Filippijnen: Gumamela-thee
 • Oost-Afrika: Sudan-thee

Rose Hip Symphony

Een fruitige rozenbottel thee geblend met stukjes appel en aardbei.
€6,50