Camellia sinensis theeplant: een complete gids

Bijna elke thee die wordt genuttigd, is afkomstig van een specifieke plantensoort die bekend staat als de camellia sinensis. Er zijn twee soorten van deze plant die elk verschillende soorten thee opleveren. Deze hebben specifieke kenmerken die hen definiëren.

camellia sinensisZwarte thee (in China “rode thee” genoemd) is de variant met de sterkste smaak vanwege de oxidatietijd tijdens de verwerking.

Groene thee, de mildste soort, ondergaat helemaal geen oxidatie en wordt tijdens de verwerking gebakken om oxidatie te voorkomen.

Waar komt de Camellia sinensis plant voor?

De camellia sinensis wordt gebruikt om de meeste traditionele theesoorten te maken. Denk hierbij aan zwarte thee, witte thee en groene thee. Deze plant is ontstaan ​​in de buurt van het zuidwesten van China als een groenblijvende struik. Het blad is glanzend groen met gekartelde randen en lijkt qua vorm en grootte op een laurierblad.

Sinensis en assamica

De camellia sinensis sinensis (Chinese thee) komt oorspronkelijk uit China en gedijt goed bij lage temperaturen en op grote hoogte. Het wordt gewoonlijk op berghellingen gekweekt en produceert een zoetere, zachtere smaak.

Camellia sinensis assamica (Assam-thee of Indiase thee) daarentegen, gedijt goed in de regio Assam in Noord-India. Deze plant wordt als meer tropisch beschouwd dan zijn Chinese variant, wordt groter en produceert grotere bladeren (vanwege een klimaat met veel regen en warme temperaturen). Dit ras wordt gebruikt voor robuuste theesoorten zoals zwarte thee, oolong en pu-erh.

Camellia sinensis Teelt

Camellia sinensis TeeltHoewel camellia sinensis typisch gedijt in tropische klimaten, groeien sommige variëteiten (zoals de Chinese) ook goed in koelere klimaten op grote hoogte. In de Amerika wordt thee verbouwd op twee plekken: in het subtropische Hawaï en in het koele, milde klimaat van de Pacific Northwest.

Beschouwd als winterhard voor zone 8, kan theeplant worden gekweekt in achtertuinen die zich in deze zone bevinden. Een andere mogelijkheid is in een pot in kassen waar het klimaat koeler is.

Veel theetuinen en plantages houden camellia sinensis als struik. Echter ongesnoeid kan hij uitgroeien tot een kleine boom. Sommige telers geloven zelfs dat hoe groter de theeplant, hoe groter de wortelstructuur. Dit zou kunnen leiden tot meer voedingsstoffen en smaak. De theeplant gedijt goed in goed doorlatende, zanderige grond en mag pas worden geoogst als hij drie jaar oud is.

Camellia sinensis Oogst

Het oogsten van camellia sinensis moet manueel gebeuren. Dit komt omdat alleen de bovenste bladeren moeten worden geplukt. De oogst vindt plaats tijdens de warmere maanden wanneer de plant sterk groeit. In noordelijke klimaten resulteert dit in slechts een venster van vier maanden. In tropische streken kunnen telers echter tot acht maanden regelmatig oogsten.

Camellia sinensis Oogst

Hoe maak je thee van de theeplant?

Let op: dit zijn zeer algemene richtlijnen. Iedereen heeft zo hun eigen tips en trucs. Uitproberen is de enige weg naar succes!

Witte thee

Witte thee maken is vrij eenvoudig. De bladeren een paar uur laten rusten op een blad (of een doek) op kamertemperatuur en dan je thee laten drogen in de oven is voldoende. De thee moet ongeveer binnen een uur droog zijn in een oven op 90 graden Celsius.

Groene thee

  • Laat de theeblaadjes eerst ongeveer 2 uur verdorren. Verspreid de theeblaadjes als een dunne laag op een leeg oppervlak in een kamer met goede ventilatie. Buiten kan ook, maar ze mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld.
  • Verwarm je oven tot ongeveer 150 graden Celsius en plaats de blaadjes in de oven voor zo’n 7 minuten. De bladeren die uit de oven komen moeten ruiken naar vers gemaaid gras en zacht genoeg zijn om te rollen.
  • Je kunt nu beginnen met het rollen van de thee. Neem een ​​klein handje thee en rol het tussen je twee handen. Doe dit een paar minuten lang en begin dan met het volgende “kleine handje”. Doe het daarna nog een keer met alle bladeren, maar deze keer druk je je handen wat meer tegen elkaar. Zo komen die sappen goed in beweging en raken ze mooi opgerold!
  • Nu kun je met het laatste droogproces beginnen. Verdeel je opgerolde theeblaadjes in een ovenpan, verwarm de oven tot 120 graden Celsius en laat de bladeren 40 minuten in de oven. Bladeren die eruit komen moeten lekker knapperig zijn, een beetje zoals theeschilfers.

Zwarte thee

  • Net als bij groene thee, moeten de bladeren eerst wat verdorren. In het geval van zwarte thee moet dit minstens één nacht of zelfs langer zijn. Tijdens dit proces kun je je bladeren een paar keer schudden (gooi ze gewoon een paar minuten lang in de lucht). Hierna zou thee zoet moeten gaan ruiken, vergelijkbaar naar de geur van bananen. Wanneer de theebladeren een zoete bananengeur hebben en de stengels in de bladeren roodachtig kleuren, weet je dat je klaar bent.
  • Na het verdorren is het tijd om te rollen. Neem een ​​klein handje thee en rol het tussen je twee handen, net als bij groene thee.
  • Oxidatie is de stap die zwarte thee een donkere kleur geeft. Leg je opgerolde theeblaadjes in een diepere ovenpan. Dek het af met een vochtige doek en laat het een nacht op een warme plaats staan. Mocht je moeite hebben om een warme plaats te vinden, kun je de oven verwarmen tot ongeveer 40 graden Celsius en de bladeren daar ongeveer een uur in laten liggen. Je kunt ook een kom met water in de oven doen om het vochtgehalte nog hoger te krijgen. Na oxidatie moeten de bladeren mooi donker van kleur zijn. Hoe langer je de thee oxideert, des te sterker de smaak in het algemeen.
  • Nu kan het droogproces beginnen. Verdeel je opgerolde theeblaadjes in een ovenpan en verwarm de oven tot 120 graden Celsius. Laat de bladeren 40 minuten in de oven. Bladeren die eruit komen, moeten lekker knapperig zijn.

 


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

3 thoughts on “Camellia sinensis theeplant: een complete gids”

  1. Beste Stephanie,

    Net zo als met wijn heeft hoogte verschil binnen thee productie ook effect op het eindresultaat, ik heb dit ergens voorbij zien komen maar kan me niet meer herinneren hoe het precies zit. Ik kan ook nergens op internet er iets over lezen.
    Vroeg me af of jij antwoord hebt op mijn brandende vraag…
    Wat is het verschil tussen een plant die op 1200m hoog groeit en een plant die op zee niveau groeit? Wat zijn precies de smaakverschillen?
    Alvast bedankt!

    Groetjes
    Wessel van Geffen

    1. Hoi,
      Dank je wel voor je vraag. En boeiende vraag ook! Bij thee (en ook bij koffie trouwens) heeft het hoogteverschil vooral een effect op het cafeïnegehalte van de bladeren. Hoe hoger op de berg hoe lager de cafeïne. Qua smaak zijn er veel meer verschillen, maar dat is dan eerder van het terroir afhankelijk. Zo zal een Da Hong Pao bijvoorbeeld vaak op rotsachtige bodem groeien en daarvan zou de licht mineraalachtige smaak komen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.