Wat is ginseng thee?
Ginseng thee is een kruidenthee die wordt getrokken uit de wortel van de Panax Ginseng plant. In Azië is het één van de populairste theesoorten in Azië, maar ook het westen wint deze thee nog steeds aan populariteit. In dit artikel lees je alle ins en outs over ginseng thee.
Zoals gezegd wordt ginseng thee getrokken uit de wortel van de Panax Ginseng plant, een plant uit de klimop-familie. Het geslacht Panax (wat in het Grieks ‘allesgenezend’ betekent) bestaat uit ten minste negen soorten, waaronder Panax ginseng (Koreaanse of Chinese ginseng, ook wel ‘rode ginseng’ genoemd), Panax quinquefolius (Xiyangshen, Amerikaanse ginseng), Panax notoginseng (Sanqi) en Panax japonicus (Japanse ginseng).
De meeste ginseng planten groeien in Noord-Amerika en in Oost-Azië, voornamelijk in Korea. Korea is dan ook de grootste producent van ginseng. De ginseng-plant is een vaste plant en kan zonder moeite ouder worden dan 10 jaar. De wortel is het belangrijkste bestandsdeel en kan in de volwassen fase een dikte bereiken van maar liefst 8 tot 12 centimeter. De wortels worden meestal pas gebruikt vanaf het moment dat deze volgroeid zijn, na zo’n 6 jaar. De wortel heeft een eigenaardige vorm die wel eens wordt vergeleken met een mens.
De betekenis van het woord ginseng beslaat twee delen. ‘Gin’ betekent ‘man’ en ‘seng’ betekent ‘essentie’. Het verwijst naar de mythische essentie van de mens: body, mind en spirit. Het kruid staat ook wel bekend als de ‘koning der kruiden’ en staat met name in het Verre Oosten hoog in aanzien. Tegenwoordig is ginseng een van de populairste kruidengeneesmiddelen ter wereld met een totale omzet van meer dan 300 miljoen dollar per jaar.
Een van de belangrijkste voedingsmiddelen waarvoor ginseng wordt gebruikt is ginseng thee. Officieel is dit geen thee, omdat het niet wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant. Daarom valt ginseng thee onder de categorie kruidenthee. Ginseng thee heeft een verkwikkende en verfrissende natuurlijke smaak met een licht pittig randje.
De geschiedenis van ginseng
Ginseng werd, vermoedelijk zo’n 5000 jaar geleden, ontdekt in Mantsjoerije, een gebied in het noordoosten van China. In het oude China werd ginseng ‘Ren Shen’ genoemd, wat ‘menswortel’ betekent en verwijst naar de vorm van de wortel die, zoals gezegd, veel weg heeft van het menselijk lichaam. De Chinezen meenden dat de vorm van de wortel een aanwijzing was dat de wortel voor menselijke consumptie bestemd was en zij geloofden erin dat je, als je regelmatig gingseng at, lang en gelukkig zou leven.
De ginseng-wortel was op een gegeven moment zo waardevol dat de wortels geruild werden voor zijde en zelfs goud. Het werd een belangrijk handelsmiddel. Er was zo veel vraag naar dat er niet meer voldaan kon worden aan de vraag naar ginseng. Men begon het kruid te importeren uit Korea, waar ook al langere tijd ginseng op grote schaal geteeld werd.
Ginseng werd op verschillende manieren geconsumeerd. Aanvankelijk gebruikte men de wortels als smaakmaker door verschillende gerechten en pas later kwam ginseng thee. Al eeuwenlang wordt ginseng geprezen om zijn positieve effecten op de gezondheid van lichaam en geest. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van dit populaire kruid.
De gezondheidsvoordelen van ginseng
Ginseng thee bevat onder andere calcium, ijzer, magnesium, koper, zink, lactose en ongehydrateerde dextrose. Al eeuwenlang wordt ginseng wereldwijd gebruikt omdat het allerlei aandoeningen en kwalen kan bestrijden of helpen verlichten. Het wordt geroemd om de volgende gezondheidsvoordelen:
- Ginseng kan helpen om je energieker te voelen. Het helpt daarmee tegen vermoeidheid. Ginseng thee kan daarom een prima vervanger zijn voor koffie.
- Ginseng kan helpen om je stemming te verbeteren en wordt daarom wel eens een natuurlijk antidepressivum genoemd.
- Ginseng kan helpen om de hersenfunctie te verbeteren, je cognitieve prestaties te optimaliseren en mentale vermoeidheid tegen te gaan. Ook bevat het antioxidanten die de hersenen tegen vrije radicalen beschermen.
- Ginseng stimuleert het immuunsysteem en zorgt voor vermindering van allergische reacties, de toename van het aantal witte bloedcellen en sneller herstel van de darmflora na antibioticagebruik.
- Ginseng verzacht overgangsklachten en zou het libido stimuleren.
- Ginseng bevordert een evenwichtige spijsvertering en stofwisseling en heeft een ontgiftende werking.
- Ginseng kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel, zowel bij mensen met diabetes als bij mensen zonder diabetes. Ginseng kan diabetes niet genezen, maar het helpt wel om de symptomen van de ziekte onder controle te houden.
Niet al deze geneeskrachtige eigenschappen van ginseng zijn evengoed wetenschappelijk onderzocht, er is dus soms nog meer onderzoek nodig om de voordelen te bevestigen.
Ginseng kopen
Ginseng is te koop in verschillende vormen. Het is mogelijk pure ginseng-wortel te kopen bij de toko of in speciaalzaken. Er is zowel rode als witte ginseng te koop, wat beide zowel vers als gedroogd wordt gebruikt. Gedroogde wortel is voor 86% ingedroogd en heeft in principe hetzelfde effect als verse wortel. Ook wordt ginseng als poeder verkocht waar je thee van kunt maken, maar het is ook als supplement in capsulevorm te krijgen. Daarnaast wordt ginseng verkocht als siroop en wordt het verwerkt in sterke drank.
Wil je ginseng thee kopen, dan kun je ervoor kiezen om deze zelf vers te maken of om kant-en-klare zakjes te kopen in de supermarkt of speciaalzaak. Ginseng thee is vaak een melange van groene thee, citroen en ginseng. Kant-en-klare thee is vaak wel minder sterk van smaak dan verse ginseng thee. Koreaanse ginseng (Panax ginseng) is erg sterk en werkt het beste in de koude maanden, aangezien het een verwarmend effect heeft. Amerikaanse ginseng (Panax Quinquefolius) is minder sterk en werkt juist verkoelend, dus is meer geschikt voor in de warmere maanden van het jaar.
Het bereiden van ginseng thee
Het gebruik van ginseng in thee kan op diverse wijzen: met een kant-en-klaar theezakje of met hele ginseng-wortel, vers of gedroogd. Hieronder lees je hoe je zelf verse ginseng thee kunt zetten.
Benodigdheden:
- Ginseng wortel (vers of gedroogd)
- 200 ml heet water (ongeveer 80-90°C)
- Eventueel honing
- Eventueel een thee-ei
Bereidingswijze:
- Gebruik je verse ginseng? Snijd dan eerst de topjes eraf; daar waar de wortels overgaan in de stengels. Snijd vervolgens de ginseng-wortel in kleine stukjes of schil deze in reepjes met een dunschiller of kaasschaaf. Hoe kleiner je de stukjes snijdt, hoe sneller ze in heet water zullen trekken.
- Gebruik 1 eetlepel van de ginseng stukjes om het thee-ei mee te vullen. Het is niet noodzakelijk een thee-ei te gebruiken, je kunt de stukjes ook gewoon los in het glas of in de mok doen.
- Laat de ginseng 5 minuten trekken in heet, maar niet kokend water. Laat het water nadat het is gekookt eerst een minuut of 2. Kokend water kan ervoor zorgen dat veel van de gezonde bestanddelen verloren gaan. Wil je sterkere thee? Laat de ginseng dan nog 5 minuten extra trekken.
- Haal nu het thee-ei uit het glas of de mok, of gebruik eventueel een theezeefje om de stukjes ginseng uit het water te halen.
- Wanneer je de smaak te sterk of te bitter vindt, kun je altijd wat honing toevoegen om de thee wat zoeter te maken. Ook kan een snufje zout de scherpe smaak iets verhullen.
Verse ginseng wortel kan zo’n 2 maanden bewaard worden. Gedroogde ginseng (vacuüm verpakt) kun je soms wel jaren bewaren. Bewaar het altijd op een donkere, koele en droge plek.
Ginseng tref je ook vaak aan in kruidenthee-melanges. Zo wordt het bijvoorbeeld gecombineerd met hibiscus, munt, venkel, chrysant thee en met (gedroogde) goji bessen. Ook wordt vaak de combinatie gemaakt met groene thee, gemberthee of een fruitthee.
Een grappig weetje: ginseng kan de kleur van je urine veranderen. Het wordt dan een beetje geel/groenig.
Wanneer geen ginseng thee drinken?
Ginseng thee is een gezonde thee, maar drink het wel met mate. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Lijd je aan een nieraandoening, een hartaandoening of diabetes? Dan mag je in principe geen ginseng gebruiken. Ginseng kan gevaarlijk zijn in bepaalde gevallen en kan bloedingen veroorzaken. Overleg in bovenstaande gevallen altijd eerst met je arts of het verstandig is om ginseng thee te drinken. De plant kan namelijk een ongunstige wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen.
Daarnaast raden wij af ginseng thee te drinken voor het slapen gaan, vanwege de opwekkende werking van de thee. Dit kan resulteren in slapeloosheid. Ginseng thee is meer geschikt om ’s morgens te drinken om wakker van te worden (als alternatief voor koffie), als oppepper in de middag of voordat je gaat sporten. Vanwege de opwekkende werking raden wij ginseng thee af voor kinderen.
Hi Stafni
Ik ben Seyed.
Ik met mijn vrow en 3 kinderen wont in Hasselt.ik opkomst van Iran (sein jaar 2000 ).
Ik ben arbeider maar graag imkeren en ook kweken kruiden planten.
Op mijn laatste reis vanuit Iran had ik twee pakjes droge rode Geising bij me. Ze zijn niet helemaal droog en (waarschijnlijk 85% droog) Ik zou ze graag willen verpoederen.Heeft u suggesties om ze goed te drogen en te verpoederen?
Mvg.Seyed
Hoi Seyed,
Om zeker te zijn zou ik een droogoven gebruiken. Via via ken je misschien wel iemand die dat heeft. 24 uurtjes daarin en je bent helemaal zeker!
Hoevaak zou je ginsing kunnen drinken ?