Verse muntthee is enorm populair. Het is bijna niet meer te herinneren dat een aantal jaren geleden zo’n speciale thee met verse muntblaadjes alleen te verkrijgen was in hippe horecagelegenheden. Een verse muntthee is vandaag de dag in ieder barretje te bestellen en wordt ook thuis vaak gedronken. Deze trend is zeker niet alleen in Nederland geland maar komt overwaaien uit het verre oosten en verovert steeds meer landen.
Bevat muntthee cafeïne?
Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd. Theïne en cafeïne worden vaak als twee aparte stoffen gezien, echter in de praktijk zijn deze twee stoffen identiek aan elkaar. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van onder andere rusteloosheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Theïne zit in veel verschillende theesoorten. Een heel groot voordeel van muntthee is dat deze 0 procent cafeïne bevat! U kunt er dus net zoveel van drinken als u wilt! Althans munt ook nadelen heeft die minder bekend zijn.
Maar is muntthee ook gezond?
Ondanks er geen onderzoeken zijn gedaan die uitwijzen dat muntthee echt gezond is, hebben vele van ons baat bij een heerlijk kopje verse muntthee. Verse muntthee is zeer makkelijk zelf te maken. Muntthee drinken is een goede manier om de dagelijkse hoeveelheid water binnen te krijgen. Uw lichaam heeft water ofwel vocht nodig om goed te functioneren. Daarbij heeft munt ook antimicrobiële eigenschappen waardoor infecties voorkomen kunnen worden. Munt lijkt daarnaast zeer goed te werken tegen hoofdpijn. De verse munt blaadjes worden daarbij gebruikt om over het hoofd te wrijven waardoor een verfrissende en pijnstillende werking ontstaat.
Waar muntthee nog meer goed voor is
Wanneer u na het nuttigen van een maaltijd last heeft van buikpijn of rommelende darmen, dan kan muntthee u een oplossing bieden. Muntthee heeft namelijk een zeer gunstige invloed op maag en darmen. Om deze reden werkt muntthee ook tegen misselijkheid, een opgeblazen gevoel en een slechte adem. Buiten dat muntthee goed is voor het spijsverteringskanaal werkt muntthee ook zuiverend. Het is goed om uw dieet aan te vullen met muntthee als u op uw gewicht wilt letten of wat kilo’s wilt verliezen. Daarbij zuivert deze thee ook de huid. Heeft u last van een vettige huid, dan kunnen twee koppen muntthee per dag een groot verschil maken.
Slechte eigenschappen van muntthee
Ondanks veel mensen muntthee heerlijk vinden om te drinken en daar ook baat bij hebben hoeft dit niet voor iedereen het geval te zijn. Verse munt bevat allerlei stofjes die goed voor u zijn. Denk bijvoorbeeld aan calcium, magnesium, fosfor en ijzer. Ook vitamines als A en C, die helaas verloren gaan door het kokende water waarmee de muntthee gemaakt wordt, komen voor in verse munt. Niets dan lof over muntthee dus, echter voor sommige mensen kan het drinken van muntthee juist zeer ongezond zijn. Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee. Gebruikt u medicatie of bent u overgevoelig dan is het uiterst verstandig om eerst de nodige medische informatie in te winnen alvorens u munt gaat gebruiken in uw thee of eten.
Zelf muntthee maken
Zelf muntthee maken is eenvoudig. U kookt water, doet twee of drie takjes munt in een hoog theeglas en giet het kokende water eroverheen. Laat de thee trekken en afkoelen tot een temperatuur die u kunt drinken. Eventueel kunt u voor een wat zoetere smaak een lepel honing toevoegen. Wilt u de muntthee graag frisser laten smaken, voeg dan een schijfje citroen of limoen toe. Houdt u van een kruidige thee, dan kunt u de muntthee op smaak maken met een paar takjes tijm. In tegenstelling tot andere theesoorten verwijdert u bij muntthee de ingrediënten niet tijdens het drinken. Deze blijven achter in het glas nadat de thee genuttigd is.
Munt voor de thee kopen of zelf kweken
Verse munt is in iedere supermarkt te koop. Als u ervoor kiest om losse takjes munt te kopen, wikkel deze dan in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Zo blijft de munt het langste vers. U kunt ook een klein munt plantje aanschaffen of zelf een grotere muntplant kweken. Als u veel muntthee drinkt dan is de laatste optie de voordeligste en ook de meest smaakvolle. Bovendien ruikt zo’n muntplant heerlijk en is het een aanwinst voor op de vensterbank in uw keuken.
Maar wat is munt nu precies en hoe werkt het?
Munt is een vaste plant en behoort tot de lipbloemenfamilie. De meeste soorten uit deze familie hebben bladeren die rijk zijn aan heerlijk en sterk ruikende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de stof menthol die uit de Pepermunt of de Kruizemunt plant gehaald wordt. Munt heeft een prikkelende smaak en een verfrissende werking op de huid. Daarnaast werkt munt lust opwekkend maar ook kalmerend. Munt planten zijn eenvoudig te kruisen waardoor er een veelzijdigheid aan verschillende soorten is ontstaan. Enkele soorten munt planten zijn bijvoorbeeld de Watermunt, Akkermunt, Witte munt, Wollige munt en de Gembermunt.
Welke muntplant geschikt is voor muntthee
De losse takjes die we kopen bij de supermarkt om verse muntthee van te maken, stammen meestal af van de Aarmunt plant. De Aarmunt plant wordt ook wel Kruizemunt genoemd. De Engelse benaming van Kruizemunt is Spearmint. En de naam Spearmint bent u ongetwijfeld al vaker tegengekomen op pakjes kauwgom en tubes tandpasta. Ook in Turkije en Marokko is muntthee erg geliefd. Meestal wordt hiervoor een andere muntplant gebruikt zoals bijvoorbeeld de Mentha Spiccato Marrakech of de Groene Marokkaanse munt. Deze muntsoorten zijn te herkennen aan de roodkleurige stelen. Koopt u dus munttakjes bij een Turkse of Marokkaanse winkel dan kan uw muntthee een iets andere smaak hebben maar zeker niet minder lekker! In deze landen drinken ze muntthee echter wel met een enorme lading suiker waardoor de thee mierzoet is.
Wat het verschil is tussen munt en mint
Munt is afkomstig van de Aarmunt plant. De Aarmunt plant en vele andere soorten munt planten worden voornamelijk verbouwd in Japan, Frankrijk, Verenigde Staten en Engeland. Mint is de Engelse benaming voor munt. Dat betekent dus dat munt en mint precies hetzelfde is. Of u in de winkel dus kiest voor muntthee of mintthee, er zal geen smaakverschil zijn.