Een inleiding tot gele thee
Gele thee is een zeer weinig voorkomende en redelijk onbekende theesoort maar daardoor ook erg speciaal. De zachte en subtiele smaak van gele thee is zeker de moeite waard om in ieder geval een keer te proberen. Gele thee werd voor het eerst geproduceerd tijdens de Tan dynastie (618-908). Het was de hoogste kwaliteit thee die er gepresenteerd kon worden. Destijds was het een gewoonte om de hoogste kwaliteit thee, de Tribute Tea, aan de keizer cadeau te geven. Dit was echter geen vrijblijvende keus, het was verplicht. De productie van gele thee werd verder geperfectioneerd tijdens de Ming dynastie (1368-1644). Tijdens het Qing dynastie (1644-1911) vierde de gele thee hoogtij. Vanwege het stimulerende effect van gele thee en de vele aangename eigenschappen, bleef deze theesoort lange tijd de favoriet van de keizer en de boeddhistische monniken.
Waarom gele thee kostbaar en uniek is?
Omdat de methode en techniek die gebruikt wordt om gele thee te produceren erg ingewikkeld en arbeidsintensief is, werd deze theesoort minder vaak gemaakt. Het productieproces van bijvoorbeeld groene, zwarte of oolong thee is vele malen eenvoudiger en daarom vaker toegepast. Rond het jaartal 1940 was de gele thee zo goed als verdwenen en werd deze alleen door de lokale bevolking nog gedronken. In de jaren 70 werd de gele thee langzaam weer populair. Alleen toen ontstond het probleem dat er nog maar weinig mensen het geheim van het productieproces van deze bijzondere gele thee kenden. De ingewikkelde methode en techniek waarmee de gele thee geproduceerd wordt maakt hem dus kostbaar en uniek. Net als alle andere theesoorten is gele thee afkomstig van de originele theeplant Camellia Sinensis. Gele thee wordt gemaakt van de eerste drie blaadjes van deze plant. Vaak worden daarvoor de in het wild groeiende theestruiken voor gebruikt. Omdat deze wilde theestruiken in een ontoegankelijk gebied groeiden, werden er in het verleden speciaal getrainde apen ingezet om de blaadjes te plukken.
Het ingewikkelde productieproces van gele thee
Het productieproces van gele thee lijkt in eerste instantie op die van groene thee. De overeenkomsten in het proces houden op wanneer de eerste verhitting plaatsvindt en de groene thee daarna klaar is. De productie van gele thee gaat dan verder met het zogeheten “pan frying”. Hierbij worden de theebladeren geroosterd in een soort wok op theelichtjes. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor het fermentatieproces gaan dood. Dit gebeurd in hoeveelheden van maximaal 500 gram per keer. Tijdens de productie moet de thee master een instinctief gevoel toepassen om het oxidatieproces precies op het juiste moment te stoppen. Soms worden de theebladeren niet gewokt maar gestoomd. De nog warme thee bladeren worden daarna gedurende enkele uren zorgvuldig in geel papier gemaakt van koeienhuid of doeken gewikkeld en in de droogoven gelegd. Door de thee niet uit te spreiden maar bij elkaar te houden gaan de theeblaadjes ‘zweten’. Dit zweten veroorzaakt een lichte oxidatie waardoor de groene theeblaadjes geel worden, ook de smaak kan op deze manier goed worden opgenomen. Dit gedeelte van het proces duurt ongeveer 6 tot 8 uur en heet moist heating. Moist heating wordt meerdere keren herhaald tot de thee de juiste kwaliteit heeft gekregen, meestal neemt dit meerdere dagen in beslag. Daarna wordt de gele thee gerold om de sappen naar buiten te laten komen en daarna gedroogd zodat de thee kan worden ingepakt.
De smaak van gele thee
Gele thee is dus een soort die tussen de groene thee en de oolong thee in zit. Gele thee komt op veel punten overeen met groene thee. Echter de gele thee mist de grasachtige smaak en geur die groene thee wel kan hebben. Gele thee smaakt subtieler en zoeter. De thee heeft zijn naam te danken aan de lichte gele, gouden kleur van de vochtige theeblaadjes die voor de gele thee gebruikt worden. De meest bekende gele thee soort is de Junshan Yinzhen afkomstig uit de Chinese provincie Hunan. Ook de Huoshan Huang Ya verbouwd in de provincie Anhui en de Meng Ding Huang Ya uit de provincie Sichuan zijn zeer bekende gele thee soorten en daarmee de beste over de hele wereld. Tot op heden is China het enige land waar gele thee geproduceerd wordt.
Het zetten van een heerlijke kop gele thee
Vooral de temperatuur van het water dat gebruikt wordt om de gele thee te zetten is van groot belang. Bij een te hoge temperatuur verbranden de antioxidanten en wordt de thee bitter. Bij een te lage temperatuur kunnen de smaakstoffen zich niet voldoende ontwikkelen. Kook voor een heerlijke kop gele thee vers water. Laat het water niet doorkoken maar zorg dat er nog voldoende zuurstof achterblijft. De thee bindt zich namelijk aan de zuurstof in het water. Laat het water daarna afkoelen tot ongeveer 75 graden. Verwarm ook de kop of de theepot voor door deze te spoelen met warm water. Zorg dat de theeblaadjes voldoende ruimte hebben. Gebruik ongeveer twee theelepels gele thee per kop. Laat de gele thee maximaal drie minuten trekken. Bij langer trekken kan de gele thee een bittere of harde smaak krijgen. Wilt u toch sterkere thee hebben, gebruik dan simpelweg meer thee. Gele thee kan meerdere malen opgeschonken worden.
Voordelen van gele thee
Er zijn verschillende soorten gele thee verkrijgbaar waarvan bekend is dat ze ook verschillende voordelen hebben. Yinzhen gele thee helpt bijvoorbeeld bij de vetverbranding. Deze soort bevat sporen mineralen en vitamines zoals A1, B2, B12, C en E. Koopt u gele thee niet alleen omdat het lekker is maar om één van de gezondheidsvoordelen die deze thee met zich meebrengt? Zorg dan dat u een goede kwaliteit koopt bij een echte leverancier. Soms wordt groene thee van een slechte kwaliteit namelijk verkocht als gele thee.
Gele thee heeft de volgende gezondheidsvoordelen:
- Verhoogt eetlust
- Verbetert mentale wendbaarheid
- Voorkomt diabetes
- behandelt atherosclerose
- verlaagt cholesterolgehalte
- anti-carcinogeen
- behandelt ontstekings darmstoornis
- Heeft anti verouderings eigenschappen
- Bevordert levensduur
- biedt sterkere botten en tanden
- verlaagt de risico’s van hersenslagen
- Goed tijdens zwangerschap
- bevordert gewichtsverlies
- Goed voor lever