De smaak van Darjeeling-thee is diep en complex, de kleur is kenmerkend geel, oranje, amber of bruin. Liefhebbers omschrijven de thee vaak als minder bitter dan andere thees. De zwarte thee uit India kan alleen door gecertificeerde telers worden geteeld, wat hem anders maakt dan de andere zwarte theesoorten.
Darjeeling
Thee voor fijnproevers
Ben je een fijnproever, dan moet je beslist Darjeeling proeven. De smaak is kruidig, licht zurig en erg geraffineerd. De thee is afkomstig van de Indiase streek Darjeeling en werd voor het eerst geteeld op initiatief van ene dokter Campbell, een chirurg die in India werkte. Gezien er vandaag veel meer ‘Darjeeling’ op de markt komt dan er eigenlijk wordt geproduceerd in de streek heeft de Tea Board of India er een keurmerk en logo voor ontwikkeld. Darjeeling kan vandaag alleen maar door bepaalde plantages en telers worden ontwikkeld in Darjeeling, wat maakt dat hij duurder is dan andere thee.
De eerste pluk van het jaar of de ‘first flush’ in mei staat bekend als de champagne onder de theesoorten en is meteen ook de duurste thee met een geurig bloemig aroma. De tweede pluk in juni of de ‘second flush’ heeft een lekker zachte smaak, terwijl de thee die wordt geplukt tijdens het regenseizoen of de ‘monsoon flush’ voller en sterker smaakt. Tot slot is er nog de pluk na het regenseizoen in de herfst of de ‘autumn flush’ die gekenmerkt wordt met een minder fijne, maar volle smaak. Hoe later de oogst, hoe donkerder bruin Darjeeling eruitziet.
Theeproeven zoals wijn
Een Darjeeling in India proeven is een beetje zoals een wijn proeven in een château in Frankrijk: het is serious business. Meestal serveren ze de thee ook redelijk koud, omdat ze vinden dat de smaak van te hete thee minder intens is. Elke theeplantage heeft ook zijn Darjeeling, wat maakt dat er veel smaakverschillen zijn binnen de Darjeelingthee. Margaret’s Hope, de plantage waar wij onze thee van halen, is één van de oudste plantages in India en één van de grote namen, naast Arya, Chamong of Lingia. De dochter van de Britse eigenaar van deze plantage, Mr. Bagdon, bezocht ooit deze plek en werd op slag verliefd op het prachtige landschap. Ze beloofde dat ze snel zou terugkeren, maar stierf onderweg naar huis op het schip. Haar vader, Mr. Bagdon, veranderde de naam van de plantage daarom in Margaret’s Hope.
Goed voor de gezondheid
Net als zoveel theesoorten is Darjeeling ook goed voor de gezondheid: het werkt antibacterieel en bevat veel waardevolle antioxidanten zoals polyfenolen en flavonoïden die het risico op metabole ziektes (hartziektes, diabetes, obesitas) verminderen. Het heeft ook een kalmerend effect en kan het zenuwstelsel en de gezondheid van de hersenen ondersteunen dankzij de vele tannines die erinzitten.
Gezien de thee naast veel tannines ook cafeïne bevat, drink je hem het best met mate, omdat het anders een negatief effect op je spijsverteringsstelsel heeft, je minder goed bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer kan opnemen en je onder meer geagiteerd en prikkelbaar zou kunnen worden.