Witte thee is in de westerse continenten van de wereld niet heel erg bekend. Toch is witte thee onder de echte theeliefhebbers een zeer gewenste soort. Witte thee heeft een zachte smaak die makkelijk te combineren is met andere smaken van fruit en kruiden. Witte thee wordt gemaakt van de originele theeplant genaamd Camellia Sinensis. Deze theeplanten vind je met name in China en Azië. In tegenstelling tot andere theesoorten die gemaakt worden van de blaadjes van deze plant, wordt witte thee gemaakt van alleen de jongste knoppen van de theeplant.

De blaadjes van de knoppen hebben een bijna witte kleur. Hier komt de naam ‘witte’ thee ook vandaan. Er zijn maar 2 dagen per jaar waarop de knoppen geplukt kunnen worden om witte thee te maken. Vervolgens moet binnen 48 uur de thee bewerkt zijn en gedroogd worden in de zon. Dit maakt witte thee extra bijzonder.

Witte thee losDe productie van de pure witte thee

De bewerking van de theeplant knoppen is minimaal en daarom is witte thee de puurste in zijn soort. Er worden geen toevoegingen gedaan. De knoppen waarvan de witte thee gemaakt is, worden enkel en alleen gedroogd in de zon en niet gefermenteerd. Daarom bevat witte thee in vergelijking met andere theesoorten weinig theïne (cafeïne).

Ondanks witte thee familie is van de groene en zwarte thee, smaakt deze heel anders. Groene thee smaakt grassig en zwarte thee heeft een licht bittere smaak. De witte thee heeft geen dominante smaak maar een subtiele zoete, bloemige ondertoon. Deze bloemige ondertoon proeft u niet alleen, maar ook is deze goed te ruiken tijdens het drinken van deze theesoort. Er zijn verschillende soorten witte thee. De meest bekende witte theesoorten zijn onder andere Silver Needle, White Poney en Tribute Eyebrow.

Het perfecte kopje witte thee maken

Een goede kop witte thee begint bij kwalitatief hoogwaardige thee. Echter hangt het perfecte kopje witte thee niet alleen daarvan af. De kwaliteit van de kop witte thee heeft zeer zeker ook te maken met hoe u deze zet. Als u groene thee te lang laat trekken gaat de smaak op gras lijken, de zwarte thee wordt veel te bitter. Ook witte thee krijgt een andere smaak als deze niet goed getrokken wordt. Witte thee is een kwetsbare soort en vraagt om een zorgvuldige werkwijze.

Witte thee moet bijvoorbeeld trekken in afgekoeld gekookt water. De temperatuur van het water voor witte thee moet liggen tussen de 75 en de 80 graden Celsius. Ook de verhouding van de  thee ten opzichte van het water dient goed afgewogen te worden. Voor één kop thee schept u 3 theelepels witte thee in een theefilter. Deze dient ongeveer 5 minuten te trekken. Als de thee een goudgele kleur heeft is deze perfect gelukt. De witte thee kunt u daarna prima nog een keer hergebruiken voor een tweede en zelfs een derde kop thee. Houdt er dan wel rekening mee dat de thee wat langer moet trekken om dezelfde goudgele kleur te bereiken.

Is witte thee drinken gezond?

Het is in zijn algemeenheid bekend dat thee drinken gezond is voor het lichaam. Meestal denkt men dan direct dat groene thee de meest gezonde variant is. Dit komt omdat ook groene thee amper bewerkt is waardoor deze theesoort enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Meestal wordt er niet direct aan witte thee gedacht. Dit komt omdat deze soort gewoonweg vele malen minder bekend is. Ondanks dat is witte thee zeker niet ongezonder en misschien zelfs gezondheidswinnaar onder alle theesoorten. Witte thee is daarnaast ook nog eens een zeer laagdrempelige theesoort die bijna door iedereen gewaardeerd wordt vanwege de zachte en subtiele smaak. Witte thee is dus niet alleen lekker maar ook gezond, in één kopje schuilen vele heilzame effecten.

Witte thee bevat minder cafeïne dan andere theesoorten

Een kopje witte thee bevat gemiddeld slechts 5 tot 10 milligram cafeïne. Dit is vergeleken met andere theesoorten erg weinig, deze bevatten al snel zo’n 30 milligram cafeïne. Alleen kruidenthee bevat minder cafeïne dan witte thee. Cafeïne in thee noemt men theïne, echter is de werking van deze stimulerende stof precies hetzelfde. Een ander groot voordeel van witte thee is dat deze ook geen aanslag op de tanden achterlaat vanwege zijn lichte kleur.

Witte thee werkt bij aan een goede huidverzorging

Vocht is enorm belangrijk voor de huid, naast water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Het drinken van witte thee kan volgens de wetenschap bijdragen aan een gezonde en mooie huid. Daarvoor worden twee redenen genoemd witte thee blijkt een natuurlijke remmer te zijn tegen huidveroudering waardoor minder snel rimpels ontstaan. Daarnaast zitten er bepaalde stofjes in de witte thee die meewerken aan het herstel van beschadigde huidcellen.

witte thee fair tradeWitte thee werkt tegen ziekteverwekkers

Uit onderzoek bleek al eerder dat groene thee goed is voor je immuunsysteem. Sinds kort weet men dankzij een onderzoek van de Pace University dat witte thee zelfs nog beter werkt. De antioxidanten die zich in veelvoud in de witte thee verschuilen zijn niet alleen goed voor het immuunsysteem maar gaan ook de strijd aan met de ziekteverwekkers in het menselijk lichaam. Witte thee is in vergelijking tot groene thee bijna niet bewerkt. Hierdoor gaan er geen voedingsstoffen verloren en is witte thee dus nog gezonder dan de groene variant.

Witte thee is goed voor vetverbranding en helpt bij het verkrijgen van sterke botten

Mensen die willen afvallen krijgen vaak het advies om groene thee te gaan drinken, uiteraard zonder suiker. Witte thee heeft net als de groene thee een stimulerende werking bij het verbranden van lichaamsvet. Voor het verkrijgen van sterke botten is niet alleen het drinken van melk gezond. In witte thee zitten namelijk flavonoïden die de botdichtheid vergroten. Flavonoïden zijn een bepaalde groep antioxidanten. Ook de theanine, dit is een aminozuur dat voorkomt in witte thee, is erg goed voor het lichaam. Het zorgt voor vitaliteit en heeft een kalmerend effect op het brein.

De nadelen van witte thee

Ondanks witte thee maar weinig theïne bevat, kun je als je de gehele dag door dit lekker drankje drinkt toch een teveel aan deze stimulerende stof binnenkrijgen. Daarom wordt geadviseerd om niet meer dan 5 kopjes witte thee per dag te drinken. De theïne is ook niet gezond voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Ook de ijsthee die kant-en-klaar in de winkel te koop is en gemaakt wordt van witte thee is vaak niet erg gezond. Doordat er veel toevoegingen in zitten verliest het zijn puurheid en zit deze frisse koude drank vaak vol suikers, geur en smaakstoffen.

€3,40
Bekijk
€14,25
Bekijk
€7,29
Bekijk
€7,49
Bekijk