Van alle theesoorten in de wereld is de zwarte thee de meest gedronken variant. Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de originele theeplant Camelia Sinensis. Deze plant komt van oorsprong veel voor in Zuidoost Azië. Een kop zwarte thee bevat cafeïne. Cafeïne in thee wordt theïne genoemd. Zwarte thee bevat meer theïne dan andere theesoorten maar vele malen minder dan een kop koffie. Door de theïne in zwarte thee is de smaak van deze theesoort ook sterker dan andere varianten thee.

Zwarte Thee Ontdekkingspakket

Ontdek de wereld van zwarte thee met dit Zwarte thee Ontdekkingspakket. In zwarte thee kan je enorm variëren, zowel in de pure zwarte thee als in de zwarte theeblends. Door de verschillende manieren van drogen van de blaadjes kan je zwarte thee een geheel andere smaak krijgen. De wereld van thee...
€42,50

Diverse soorten zwarte thee

Zwarte thee wordt over de gehele wereld gedronken, toch smaakt het in ieder land weer anders. Bijna elk land heeft namelijk een voorkeur voor een andere zwarte theesoort. Om zwarte thee een persoonlijke smaak te geven worden de blaadjes van de theeplant vermengd met andere planten, kruiden en specerijen. In België worden veelvuldig zwarte theesoorten genuttigd. De Engelse thee is één van de populairste. Engelse thee heeft overigens helemaal niets met Engeland te maken. De thee dankt zijn naam omdat het Engelse volk deze theesoort vaak drinkt tijdens de “afternoon tea”. Engelse thee wordt gemaakt van Ceylon thee en Assam thee en heeft een sterke en volle smaak. Ceylon thee is ook een bekende zwarte thee. Deze theesoort komt uit Sri Lanka en dankt zijn naam aan een koloniale periode in dit land die Ceylon genoemd werd. Ceylon thee is zwarte thee met een vleugje citrus erin verwerkt, hierdoor ontstaat er een frisse smaak. Earl Grey is een melange van zwarte thee met bergamotolie. Deze olie wordt gewonnen uit de schil van de vruchten van een citrus achtige plant genaamd bergamot. Earl Grey heeft een lichte, bitterzoete en lekker frisse smaak.

€9,99
Bekijk
€4,35
Bekijk
€6,95
Bekijk
€6,95
Bekijk
€7,50
Bekijk
€11,25
Bekijk

Nadeel van zwarte thee

Zwarte thee bevat cafeïne, deze stof is schadelijk voor het menselijk lichaam. Bij hoge concentraties kan hoofdpijn ontstaan maar ook rusteloosheid, hartkloppingen en slaapproblemen. Er geldt dus bij deze heerlijke warme drank de regel die bij veel andere voedingsmiddelen ook geldt: geniet maar drink met mate. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor cafeïne waardoor het afgeraden wordt om zwarte thee te drinken. Als u gevoelig bent voor deze stimulerende stof, kies dan liever voor een kruidenthee, deze bevat namelijk helemaal geen cafeïne of theïne. Ook als u lijdt aan een lage bloeddruk is het verstandig om geen zwarte thee te drinken. Zwarte thee werkt namelijk bloeddrukverlagend, waardoor uw bloeddruk nog meer zal zakken.

Zwarte thee is goed voor alertheid en concentratie

Naast cafeïne bevat zwarte thee ook een aminozuur genaamd L-theanine. Deze stof verhoogt de aanwezigheid van alfagolven in onze hersenen. Dit leidt tot ontspanning en een betere focus. Dit is zeer waarschijnlijk ook de reden dat veel mensen een stabiele energie ervaren na het drinken van een kop zwarte thee. Studies wezen ook uit dat de alertheid na het drinken van zwarte thee aanzienlijk verbeterde. Zwarte thee kan u dus helpen bij het verbeteren van de concentratie en de alertheid.

Positief effect op diabetes en verhoogde cholesterol

Zwarte thee zit bomvol met antioxidanten. Antioxidanten zijn ook in andere voedingsmiddelen te vinden zoals groente en fruit. Onder deze antioxidanten in de zwarte thee bevinden zich ook diverse polyfenolen zoals bijvoorbeeld theaflavinen en catechinen. De theaflavinen werken cholesterol en bloedsuiker niveau verlagend waardoor zwarte thee vele gezondheidsvoordelen heeft voor mensen die lijden aan diabetes of een verhoogde cholesterolwaarde. Catechinen hebben een positief effect op het lichaamsgewicht en helpen mee het overtollige lichaamsvet af te breken.

Zwarte thee verbetert de hartgezondheid

Een andere groep antioxidanten in zwarte thee zijn de flavonoïden. Flavonoïden zijn goed voor ons hart en bevinden zich ook in fruit, groente, rode wijn en pure chocolade. Door een regelmatige inname van flavonoïden verkleint de kans op hartziektes zoals een hoge bloeddruk. Uit een onderzoek bleek dat mensen die drie koppen zwarte thee per dag drinken, 11% minder kans hebben op het ontstaan van hartziektes. Bij vijf koppen zwarte thee per dag werden ook de cholesterolwaardes gezonder.

Zwarte thee bevorderd de darmgezondheid

In onze darmen bevinden zich biljoenen bacteriën. Onze darmen bevatten ook een groot deel van ons immuunsysteem. De polyfenolen in zwarte thee kunnen het behoud van een gezonde darmfunctie bevorderen. Polyfenolen zorgen namelijk voor de groei van goede bacteriën en remmen de slechte bacteriën zoals onder andere salmonella af. Hierdoor wordt het immuunsysteem positief bevorderd en worden we minder snel ziek. Weer een andere groep antioxidanten in zwarte thee zorgen voor een ontstekingsremmende werking door het gehele lichaam. Daarbij worden vrije radicalen die cel schade kunnen veroorzaken onschadelijk gemaakt. Hierdoor wordt de kans op allerlei chronische ziektes verkleint. Reden genoeg dus om naast het feit dat een kop zwarte thee gewoon lekker is, regelmatig te genieten van deze heerlijk warme wonderdrank.

twinnings earl greyZwarte thee kan het risico op kanker mogelijk verlagen

Er zijn inmiddels meer dan honderd soorten kanker bekend, waarvan sommige varianten helaas niet te voorkomen zijn. Alhoewel, de polyfenolen die in zwarte thee zitten wetenschappelijk bewezen wel helpen bij het voorkomen van kanker. Deze polyfenolen zorgen er namelijk voor dat kankercellen niet overleven. In een onderzoek werden de effecten van polyfenolen uit thee op kankercellen geanalyseerd. Hieruit bleek dat de zwarte thee maar ook de groene thee een rol zouden kunnen spelen bij het reguleren van de groei van kankercellen. Ook kunnen de polyfenolen het ontstaan van nieuwe kankercellen tegengaan. Uit het onderzoek werden de effecten van de polyfenolen in zwarte thee onder andere op borstkanker onderzocht. De uitkomst is dat zwarte thee helpt voorkomen dat hormoonafhankelijke borsttumoren zich verspreiden. Hoewel zwarte thee niet behoort tot de alternatieve behandelingen en het drinken ervan kanker niet zal genezen, kan het wel degelijk helpen het ontstaan van kankercellen te remmen.

Dagelijks drie koppen zwarte thee of voedingssupplementen?

Dagelijks drie tot vijf koppen zwarte thee drinken is dus een makkelijke manier om antioxidanten aan uw gezonde voeding toe te voegen en zo wellicht het risico op toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om antioxidanten aan uw dieet toe te voegen door middel van voedingssupplementen. Echter het effect van de antioxidanten in voedingssupplementen ligt lager dan die in de genuttigde zwarte thee. Waarbij ook nog eens de geruchten gaan dat de antioxidanten in voedingssupplementen schade kunnen aanrichten in het lichaam.