Oolong thee is een traditionele Chinese theesoort maar is uniek in zijn soort. Dit komt door het oxidatieproces. Groene thee wordt helemaal niet geoxideerd. Zwarte thee is volledig geoxideerd. De oxidatiegraad van oolong thee ligt hier tussen in. Oolong thee wordt geoxideerd tussen de 10 en de 75 procent. Omdat deze oxidatiegraad nogal ruim genomen is, kan Oolong thee sterk verschillen van smaak. oolong thee die licht geoxideerd is, heeft een frisse fleurige citrusachtige smaak. De oolong thee die voor ongeveer 75 procent geoxideerd is, heeft de smaakt van steenvruchten en wordt omschreven als geroosterde abrikozen of perziken.
Oolongthee Ontdekkingspakket
Oolong thee, de zwarte draak
In het Chinees betekent oolong “zwarte draak”. Bij deze woorden denken we logischerwijs niet meteen aan een theesoort, eerder aan een sterke borrel of energie drank. Toch heeft de theesoort oolong deze naam gekregen en wel om zijn uiterlijk. Dit omdat de bladeren van de oolong plant na bereiding zwart, lang en krullend zijn.
Wat is oolong thee?
Oolong thee is in de Westerse wereld een vrij onbekende theesoort. Dit is vreemd omdat het toch één van de beste theesoorten ter wereld is. In China worden er zelfs wedstrijden voor de meest smaakvolle oolong thee gehouden. De thee wordt bij deze wedstrijden beoordeeld op de kleur en natuurlijk de smaak. Zo’n competitie is te vergelijken met een wijncompetities in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. De half gefermenteerde oolong thee bestaat uit meer dan 100 verschillende soorten. Deze traditionele theesoort is een specialiteit in Taiwan. Oolong groeit ten noorden van Taipei waar een uniek lucht en grond klimaat heerst. Dit klimaat is uitermate geschikt voor de oolong plant. Deze struik of kleine boom kan wel een hoogte van 4 meter bereiken, maar door hem te snoeien blijft hij compact en wordt dan niet groter dan 150 cm. De bloemen zijn geel-wit van kleur en hebben een doorsnee van ongeveer 3 cm. De bloemetjes hebben 8 bloemblaadjes. Ondanks de teelt en de productie ook op andere plekken wordt gedaan, produceert men nergens ter wereld een betere kwaliteit oolong thee als in Taipei. Oolong thee wordt dus in veel variëteiten en op diverse plekken geteeld en gemaakt. Naast de oolong thee uit het noorden van Taipei worden de volgende soorten als beste ter wereld beschouwd:
Dān-Cōng (单枞)
Wǔ-Yí (武夷山茶) betekent thee van de Woejiebergen en komt uit China van de provincie Fújiàn
Dòng Dǐng (凍頂) betekent Freezing Peak Oolong en groeit in Taiwant op de berg Dong Ding in Nantou.
Tiě Guān Yīn (鐵觀音) betekent ijzeren Guanyin en groeit in China in de provincie Fújiàn
Hoe wordt oolong thee geproduceerd?
Hoewel voor de meeste theesoorten de jonge theebladeren van de theeplant Camellia sinensis worden gebruikt, wordt bij het bewerkingsproces van oolong thee een iets ouder blad gebruikt dat al volledig is uitgegroeid. De oolong blaadjes die gedroogd zijn en hieraan toegevoegd worden, lijken op losse opgerolde donkergroene bolletjes. Na oxidatie worden het zwarte draadachtige gekrulde blaadjes. Traditionele oolong thee wordt geproduceerd volgens een aantal vaste stappen. Als eerste worden de oolong thee blaadjes in de zon te drogen gelegd zodat ze het vocht kwijt raken, ook wel verwelken genoemd. Daarna wordt de bladrand van e blaadjes gekneusd om zo een groter oppervlakte voor de oxidatie te maken. Daarbij worden ook direct de celwanden gekneusd zodat de aanwezige enzymen vrijkomen en het oxidatieproces opgestart kan worden. Dit onderdeel wordt ook wel Yao-Qing genoemd. Daarna gaat men verder met de volgende stap, Rou-Qing genoemd. Hierbij worden de theeblaadjes ondersteboven gegooid zodat ze klaar zijn voor de volgende stap.
Het is vooral erg belangrijk dat de theebladeren de ruimte krijgen om zich goed te ontvouwen. Tijdens de volgende fase worden de blaadjes kortstondig verhit waardoor alle enzymatische activiteit stopt en daarbij dus een einde komt aan het oxidatieproces. Dit noemt men Sa-Qing. Het gehele proces wordt afgerond door de theeblaadjes te koelen en te drogen. Daarna wordt de oolong thee geclassificeerd en ingepakt.
Is oolong thee gezond?
Zowel zwarte thee, als groene witte en oolong thee zijn afkomstig van dezelfde theeplant, de Camellia Sinensis. Net als de andere theesoorten heeft ook oolong thee een groot aantal gezondheidsvoordelen. Het meest bekende gezondheidsvoordeel van oolong thee is het positieve effect op het gewicht. Het is wetenschappelijk bewezen dat lichaamsvet verminderd als er oolong thee gedronken wordt. De plantaardige polyfenolen in oolong thee stimuleren ons lichaam namelijk om de vetstofwisseling te controleren. Ook helpt oolong thee om op gewicht te blijven. Het drinken van oolong thee is daarnaast goed voor het hart en de bloedvaten.
Oolong thee zit namelijk vol met calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen helpen het bloed te ontkalken en de hartslag te reguleren. Door regelmatig oolong thee te drinken, kan ook het cholesterolniveau in ons lichaam dalen. Oolong thee is ook uitermate gezond voor onze huid. De polyfenolen hebben een positief effect op huidproblemen zoals eczeem en acne. Al door enkele kopjes Oolong thee per dag te drinken verlicht het irritatie en brengt het een onrustige huid weer tot rust. Heeft u oolong thee over die inmiddels afgekoeld is, gebruik deze dan om uw gezicht mee te wassen.
Het perfecte kopje Oolong thee zetten
Oolong thee behoort tot de exclusieve theesoorten. Vooral de volle, houtachtige en toch zachte smaak van deze thee maakt hem zo bijzonder. Geen andere theesoort heeft dezelfde unieke smaak. Gaat u een kop oolong thee maken, dan zijn een aantal dingen belangrijk. Start met de juiste hoeveelheid oolong thee. Dit is ongeveer twee gram per kop. Een klein beetje afhankelijk van de kwaliteit van de oolong thee, is het mogelijk om tot wel vijf keer op te gieten. Kook het water en laat het daarna afkoelen tot circa 85 graden. Bij een te hoge temperatuur zal de oolong thee bitter gaan smaken. Bij een te lage temperatuur krijgen de theebladeren geen kans om smaak af te geven. Oolong thee moet ongeveer 3 minuten trekken waarbij de theebladeren zich ontvouwen en de unieke smaak vrijlaten.