Rooibos thee is een zeer geliefde theesoort, de smaak is gangbaar en lekker. Deze thee komt u dus zowel in de supermarkten als in de professionele theewinkels veelvuldig tegen. De rooibosstruik behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Deze struiken komen in de natuur van Zuid-Afrika voor. Vanaf circa het jaartal 1930 worden de rooibosstruiken ook speciaal gekweekt voor het maken van deze theesoort.

Rooibos thee is geen echte thee

Theesoorten zoals bijvoorbeeld rooibos maar ook kamillethee zijn niet gemaakt van de originele thee plant genaamd Camellia Sinensis. Het zijn aftreksels van planten, vruchten, kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel, kamille en ook rooibos. Hierdoor bevatten deze theesoorten geen bioactieve stoffen als flavonoïden. Zwarte thee en groene thee zitten juist wel bomvol met flavonoïden. Deze stofjes vergroten onder andere botdichtheid, beschermen tegen diabetes en helpen bij het verkrijgen van een gezondere bloeddruk. Ondanks de flavonoïden in de rooibos thee ontbreken, is deze theesoort op andere manieren gezond voor het menselijk lichaam en bovenal erg lekker.

rooibos thee citroen

Waarom de naam rooibos terwijl de blaadjes groen zijn?

De bladeren van de rooibosstruik worden geplukt en gestampt. Daarna worden deze in de zon gelegd om te oxideren. Op dat moment krijgen de rooibos bladeren de bekende roodbruine kleur. Ook van de groene blaadjes van de rooibosstruik die nog geen fermentatieproces hebben doorgemaakt, kan kruidenthee getrokken worden. De groene rooibos thee is echter vele malen minder bekend en niet in supermarkten verkrijgbaar. De naam rooibos is Afrikaans voor rood bos.

Rooibosthee met sinaasappel Rooibos & Orange Shuffle - Thee.be

Een zonnige melange van Zuid-Afrikaanse rooibos gecombineerd met sinaasappel. Je vindt er ook toetsen van vanille en chocolade in terug. Een verrassende zacht fruitige kruideninfusie die vele harten verovert.
€5,99

Rooibosthee is goed voor de huid

De Latijnse naam voor rooibos is aspalathus linearis. In Zuid-Afrika wordt rooibos al eeuwen gebruikt als middel tegen diverse huidproblemen. Rooibos verzacht namelijk de huid en zorgt bij jeuk en huidirritatie voor verlichting. Rooibos wordt ingezet bij eczeem, acne, allergische reacties en zelfs zonnebrand. Wat veel mensen niet weten is dat rooibos in Europa veelvuldig gebruikt wordt in huidverzorgingsproducten. Door de anti-inflammatoire en de antimicrobiële werking van rooibos wordt de huid gereinigd en verzacht.

Rooibos thee bevat geen cafeïne of theïne

Een zeer groot gezondheidsvoordeel van de kruidenthee rooibos is dat deze geen cafeïne bevat. Men weet dat in koffie cafeïne zit maar ook in veel theesoorten komt deze stimulerende stof voor. Ondanks deze stof in beide dranken precies hetzelfde is, wordt deze geen cafeïne genoemd maar theïne. Per dag kan een mens ongeveer 400 milligram cafeïne of theïne hebben. Dit staat gelijk aan 10 koppen thee of vijf kopjes filterkoffie. U kunt beter niet teveel cafeïne of theïne binnen krijgen want dit kan zorgen voor slaapproblemen, hoofdpijn, hartkloppingen en angstgevoelens. Bij rooibosthee hoeft u niet te letten op de hoeveelheid, deze theesoort kunt u gedurende de hele dag door drinken. Dit maakt dat rooibosthee ook in de avond voor het slapen gaan een ideale drank is om te nuttigen.

Groene Rooibos & moringa thee Re-Vitalizer AMBAR - Thee.be

Een groene rooibosthee uit Zuid Afrika, gecombineerd met moringa en bessen. In dit zakje zit 80 gram thee.
€7,50

Deze theesoort helpt ontstekingen te bestrijden

Rooibos thee bevat stofjes die een ontstekingsremmende werking hebben. Als u last heeft van ontstoken tandvlees of een ontstoken wondje aan vinger of teen, dan is het drinken van rooibos thee een goed idee, het kan helpen bij de genezing van de ontsteking. Helaas zijn er ook ontstekingen die niet direct opgemerkt worden. Deze sluimeren in het lichaam en kunnen veel schade aanrichten. Dit soort ontstekingen worden laaggradige ontstekingen genoemd, men heeft er last van zonder dit bewust op te merken. Klachten bij laaggradige ontstekingen zijn er nauwelijks, u kunt zichzelf enkel wat minder fit voelen en een verhoogde kans op diverse ziektes hebben. Het drinken van rooibosthee kan ook deze laaggradige ontstekingen bestrijden en daardoor uw lichaam gezond houden. Ook als u dus geen last heeft van een overduidelijke ontsteking is het drinken van rooibos thee een verstandige keus.

In groente, fruit en rooibos thee zitten antioxidanten

In rooibos thee is een bommetje van antioxidanten. De thee die gemaakt is van de groene blaadjes van de rooibosstruik bevat het meeste antioxidanten. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen een tal van ziektes omdat het de vrije radicalen onschadelijk gemaakt. Vrije radicalen zijn stofjes die gezonde lichaamscellen kunnen beschadigen. De antioxidanten uit rooibosthee worden voornamelijk gelinkt aan het gezond houden van het hart. De thee zorgt voor een gezonde bloeddruk en de juiste cholesterolwaardes. Onder de antioxidanten in rooibosthee bevindt zich het stofje Aspalathine. Dit stofje zorgt er bij patiënten met diabetes type 2 de insulineresistentie te bestrijden. De insulinegevoeligheid verbeterd en de bloedsuikerspiegel wordt stabiel gehouden.

Rooibosthee met sinaasappel Rooibos & Orange Shuffle - Thee.be

Een zonnige melange van Zuid-Afrikaanse rooibos gecombineerd met sinaasappel. Je vindt er ook toetsen van vanille en chocolade in terug. Een verrassende zacht fruitige kruideninfusie die vele harten verovert.
€5,99

Rooibos thee recepten

Met de heilzame rooibos blaadjes kunt u meer maken dan alleen een heerlijk kopje thee. Een variatie op rooibosthee is bijvoorbeeld de rooibos latte. Doe uw rooibosthee in een latte macchiato glas. Verwarm ondertussen melk en zorgt dat het schuimt. Voeg een klein scheutje vanille of karamel siroop toe en vul het glas verder met de opgeschuimde melk. Heeft u een hele pot rooibos thee gezet en is er een gedeelte overgebleven? Gebruik dit dan als basis voor een heerlijke smoothie. Voeg wat ijsklontjes, dadels, abrikozen, Chinese kool en kaki fruit toe. Mix het mengsel in een blender en maak de smoothie op smaak met een beetje honing of agavesiroop. Rooibosthee is ook zeer geschikt om bijvoorbeeld kip in te stoven of een cake mee te bereiden.

Kan rooibos thee ook slecht zijn voor het lichaam?

Rooibos thee helpt bij het binnenkrijgen van voldoende vocht en bevat geen calorieën mits u geen suiker toevoegt. Sommige kruidentheeën, zoals bijvoorbeeld zoethoutthee en sterrenmix kunnen de bloeddruk verhogen. Andere kruidentheeën zoals venkel en anijsthee bevatten bepaalde plantengifstoffen, ook hiervan is het niet verstandig om teveel te drinken. Ondanks dit bij rooibos thee allemaal niet het geval is, kan ook teveel rooibos thee bij sommige mensen verkeerd vallen. Heeft u last van een lage bloeddruk of gebruikt u medicatie tegen deze klacht? Dan is het drinken van rooibos thee bijvoorbeeld niet verstandig. De rooibos thee zal uw bloeddruk nog verder verlagen. Kies ook altijd voor een goede kwaliteit rooibos thee. Er kan namelijk “per ongeluk” bij het oogsten van de rooibos struik onkruid mee geoogst worden. In het onkruid zitten plantengifstoffen die u daardoor binnen kunt krijgen. Vermijd in alle gevallen onbekende afslankthee met rooibos. In deze theesoorten worden vaak smeerwortel en hoefblad toegevoegd die van nature vol gifstoffen zitten. Net als bij vele voedingsstoffen en gerechten geldt ook bij rooibos thee, drink het met mate en wissel het geregeld af met andere gezonde dranken.

Groene Rooibos & moringa thee Re-Vitalizer AMBAR - Thee.be

Een groene rooibosthee uit Zuid Afrika, gecombineerd met moringa en bessen. In dit zakje zit 80 gram thee.
€7,50