Zoethoutthee is een kruidenthee op basis van zoethoutwortelextract. Het zoethoutwortelextract bevat een zoetstof die wel tot 50 keer zoeter is dan suiker, zoethoutthee heeft dan ook een zoete smaak. En het is niet alleen lekker, zoethoutthee lijkt ook veel gezondheidsvoordelen te bieden! In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is Zoethout thee?

Zoethout komt van de plant met de Latijnse naam Glycyrrhiza Glabra. De naam ‘glycyrrhiza’ is waarschijnlijk een samentrekking van het Griekse ‘glukos’, dat ‘zoet’ betekent, en ‘rhiza’, dat ‘wortel’ betekent. Zoetwortel dus. De zoethoutplant maakt deel uit van de uitgebreide familie van de peulvruchten waar ook erwten, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten toe behoren. De plant heeft geveerde, speervormige, groene bladeren en in de zomer bloeien er kleine paarse bloemen aan de rechtopstaande stelen. Het zoethout dat wij kennen zijn de gedroogde wortels van deze plant, die soms wel meterslang kunnen groeien. Deze wortels kunnen na drie jaar geoogst worden. Dat oogsten doet men in het najaar, bij voorkeur in oktober. De wortels van de plant zitten tot ruim vier meter in de grond en dat maakt het oogsten er niet gemakkelijker op!

zoethoutthee

De plant komt van origine uit Zuidoost-Europa en West-Azië, maar de zoethoutstruik voelt zich vooral thuis in landen met een warm klimaat, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Turkije, Iran, Irak, de Kaukasus, Syrië en China. De struik houdt vooral van een vochtige omgeving zoals in de directe omgeving van rivieren en meren en kan wel tot twee meter hoog worden. De zoethoutwortel is van buiten bruin en binnenin een gelige kleur. Wereldwijd bestaan er zo’n twaalf verschillende soorten zoethout, allemaal met een zoete smaak. Gek genoeg is het niet schadelijk voor je tanden!

Zoethout rekenen we net als kaneel en kruidnagel tot de specerijen. In de Belgische keuken wordt zoethout niet zo vaak gebruikt. In China, waar de specerij vandaan komt, zie je het veel vaker terug in gerechten. Wel wordt het sap uit de wortel gebruikt als grondstof voor drop, eventueel samen met salmiak. De eerste persoon die erin slaagde om het sap uit de wortel tot drop te verwerken was de Italiaan Giorgio Amarelli, dit was in 1731.

Ook als theesoort is zoethout vrij bekend. Deze kruidenthee kun je kant-en-klaar kopen in de winkel, maar is ook gemakkelijk zelf te maken met zowel zoethoutwortel als zoethoutpoeder. Hierover straks meer.

Is zoethoutthee gezond?

Er doen diverse verhalen de rondte over zoethoutthee. Zo claimen veel mensen dat het allerlei gezondheidsvoordelen zou bieden, terwijl anderen beweren dat je het juist niet te veel moet drinken. Wat is nu de waarheid? Wij zochten het voor je uit.

Aan zoethout worden – met name in China en India – geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Toch is er nog weinig wetenschappelijk bewijs dat dit ook echt zo is. Wel lijkt zoethoutthee de volgende gezondheidsvoordelen op te leveren:

  • Zoethoutthee kan helpen bij stress
    Net als gemberthee heeft zoethoutthee een kalmerende werking. Zoethoutthee lijkt namelijk een stressverlagende werking te hebben. Dit komt doordat het ons lichaam zou helpen om beter met cortisol om te gaan; wat bekend staat als het ‘stresshormoon’.

 

  • Zoethoutthee kan helpen bij maag- en darmproblemen

Zoethoutthee heeft een ontstekingsremmende, pijnstillende en verzachtende werking op de maag en darmen. Zoethoutthee heeft daarnaast een spijsverteringbevorderende werking én kan helpen bij brandend maagzuur. Al sinds jaren wordt zoethoutthee in Japan gebruikt bij maagklachten, het zou de maag namelijk tot rust kunnen brengen.

Je hebt vast wel eens het advies gekregen om een dropje te nemen bij keelpijn of een nare hoest. Dit wordt geadviseerd omdat dropjes zoethout bevatten, wat de positieve eigenschap heeft dat het hoest en keelpijn kan verlichten. In de wintermaanden, dé tijd van griep en verkoudheid, kan het dus prettig zijn om standaard zoethoutthee in huis te hebben.

  • Zoethoutthee kan helpen tegen eczeem

In de kruidengeneeskunde is zoethout een populair middel bij eczeem. Het glycyrrhinezuur, dat in de zoethoutwortel zit, kan de irritatie en jeuk van eczeem verminderen. De actieve stoffen hebben een steroïde-achtige werking, zonder de nare bijverschijnselen.

Er wordt ook wel eens geclaimd dat zoethoutthee zou kunnen helpen om af te vallen. Hier is echter nooit bewijs voor gevonden. Wel is zoethoutthee natuurlijk een verantwoorde keuze qua drankje, net als andere soorten (kruiden)thee, omdat het immers geen suikers bevat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld sappen en frisdrank.

De nadelen van zoethoutthee

Hoewel zoethoutthee een hoop voordelen lijkt te kennen, raadt het Voedingscentrum af om hier dagelijks te veel van te drinken. Door het drinken van een grote hoeveelheid zoethoutthee per dag, kan het lichaam namelijk vocht vasthouden. Dit komt door de stof glycyrrhizine. Wanneer het lichaam vocht vasthoudt, kan ook nog eens de bloeddruk stijgen, wat zich kan uiten als hoofdpijn of duizeligheid.

Net als voor alle kruidentheeën geldt ook voor zoethoutthee dat je het beste verschillende soorten kruidenthee afwisselt en liever niet dagen achter elkaar dezelfde thee drinkt. Zolang je niet meer dan twee koppen zoethoutthee per dag drinkt, gecombineerd met een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl, kun je er lekker van blijven genieten!

Daarnaast is zoethoutthee ook niet geschikt voor iedereen. We raden dan ook aan om in het geval van overgewicht, hoge bloeddruk, lage kaliumspiegel, diabetes, hartziekten of maagaandoeningen voor het gebruik van zoethoutthee contact op te nemen met je arts. Daarnaast raden we aan om in geval van zwangerschap of borstvoeding geen zoethout thee te consumeren, omdat de invloed hiervan op de zwangerschap en borstvoeding nog niet goed genoeg onderzocht is. Ook voor kinderen is het raadzaam om op te passen met zoethout.

Zelf zoethout laten groeien

Zoethout is een mooie plant waarin omstreeks juni, juli lichtpaarse bloempjes verschijnen. Een aanwinst voor je tuin en nog winterhard ook, al komt de struik van oorsprong uit Azië. Je kunt zoethoutzaadjes binnen in huis achter glas zaaien vanaf het vroege voorjaar. Het is wel een flinke kunst om die stekjes tot een volwassen plant uit te laten groeien. Als je geen groene vingers hebt is het wellicht makkelijker om gewoon een zoethoutplant kopen. Van de veerachtige blaadjes kun je namelijk ook thee zetten. Dat is wel zo handig, want anders zul je zeker drie jaar moeten wachten tot je de wortel kunt oogsten.

Zoethoutthee zetten

Kant-en-klare zoethoutthee is verkrijgbaar in reformhuizen en in de grotere supermarkten. Ook is het helemaal niet moeilijk om zelf zoethoutthee te maken. Afhankelijk van of je de thee drinkt voor medicinaal gebruik of gewoon vanwege zijn lekkere smaak, kun je de thee op de volgende manieren bereiden:

Voor medicinaal gebruik:

Voor de beste medicinale werking wordt geadviseerd om de zoethoutwortel mee te koken met het water. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Schep 2 tot 4 gram gesneden zoethoutwortel in een steelpan. Je kunt de wortel eventueel van te voren wat kneuzen met een stevige vijzel.
  • Giet hier 200 ml kokend water overheen.
  • Laat het geheel 5 minuten doorkoken.
  • Schenk de zoethoutthee door een theezeefje in je mok of theeglas.

De thee is klaar en kan worden gedronken! Drink bovenstaande zoethoutthee bij voorkeur na de maaltijd.

Het is ook mogelijk zoethoutthee te maken met zoethoutpoeder. Deze mag je maximaal 3 keer per dag drinken. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Schep 1-2 theelepel(s) zoethoutpoeder in je mok of theeglas.
  • Giet hier 200 ml kokend water overheen.
  • Laat de zoethout volledig oplossen.

De thee is klaar en kan worden gedronken!

Voor normaal gebruik:

Drink je eigenlijk vooral zoethoutthee omdat je het zo lekker vindt? Je kunt de thee dan op de volgende manier maken:

  • Doe 1-2 theelepels zoethoutwortel en een mok of theeglas
  • Giet hier 200 ml kokend water overheen.
  • Laat de thee 8-10 minuten trekken.

De thee is klaar en kan worden gedronken!

Eventueel kun je de thee nog op smaak brengen met bijvoorbeeld wat anijs of citroen. Verder laat zoethout zich in de zomer heerlijk combineren met munt (verfrissend) en in de winter met gember (verwarmend).

theewinkel