Wat zijn goede theetjes om cold brew thee mee te zetten?

Als echte theeliefhebber heb je er vast van gehoord, cold brew. Zo niet? Dan leggen we je in dit artikel graag nog even uit wat cold brew betekent, welke theesoorten hiervoor ideaal zijn en waar je verder nog op kunt letten. Veel leesplezier!

Thee, niet alleen warm erg lekker

De naam cold brew is veelzeggend, het betekent zoveel als thee met koud water zetten. Zeg maar de gezonde variant van de gesuikerde ice-tea. Toch kan het zetten van thee met koud water soms nog een hele kunst zijn.

cold brew theeThee is feitelijk niet meer dan een glas water waaraan theeblaadjes hun smaak afgegeven hebben. Wanneer je theeblaadjes met kokend water overgiet, zal de smaak van theeblaadjes snel aan het water worden afgegeven. Worden de theeblaadjes met water van 50° overgoten, zal de afgifte van smaak een stuk langzamer plaatsvinden. Wanneer theeblaadjes echter aan ijskoud (bron- of gefilterd) water worden toegevoegd, zullen de blaadjes hun smaken heel geleidelijk en evenwichtig afgeven. Bittere smaken zullen niet overheersen en alle nuances van de camellia sinensis theeblaadjes zullen goed tot hun recht komen. De invloed die de temperatuur van het water heeft op de smaakbeleving is groter dan men denkt. Thee die met koud water is bereid, smaakt over het algemeen iets zachter en iets zoeter dan thee die met kokend water is gezet. Het geheim zit in de stof catechine, die van nature voorkomt in thee. Bij hoge watertemperaturen zorgt catechine ervoor dat thee bitter wordt, iets waar je bij cold brew geen last van hebt.

Een ander bijkomend voordeel van cold brew is dat daaraan ingrediënten kunnen worden toegevoegd die hun smaak en textuur in koud water wel behouden, maar waarvan de smaak en textuur in heet water wel veranderen. Sommige bloemen zijn hiervan een goed voorbeeld.

Denk hierbij aan bloemen zoals vlierbloesem en duinroos. Die kun je prima met witte thee (met vlierbloesem of met duinroos) combineren. De smaken zullen elkaar versterken en de verse bloemen geven net die extra touch en dat extra aroma aan jouw cold brew.

€3,40
Bekijk
€14,25
Bekijk
€7,29
Bekijk
€7,49
Bekijk

Welke theesoorten zijn geschikt voor cold brew en hoe bereid je deze thee?

Voor het maken van koude thee kun je zowel losse theeblaadjes als ook theezakjes gebruiken. Wil je de thee met losse theebladeren maken? Gebruik een infuser. Hiermee verwijder je eenvoudig zelfs de fijnste blaadjes. Jouw thee word hierdoor gegarandeerd helder.

In principe is elke theesoort geschikt, maar sommige theesoorten zijn geschikter. Groene thee heeft een grassig, vegan karakter dat goed bij een cold brew past. Met name Japanse theesoorten zijn hiervoor heel geschikt.

Gebruik alleen thee(-bladeren) van goede kwaliteit voor het verkrijgen van een optimale smaak.

Gebruik voor het zetten van je cold brew thee bij voorkeur osmose of gefilterd kraanwater. Als je hard water gebruikt, kunnen de mineralen die hierin zitten de theeblaadjes inkapselen.

Daardoor kunnen de verfijndere smaaktonen van je thee niet helemaal tot hun recht komen. Laat je de thee bij kamertemperatuur trekken, dat scheelt dat een paar uur tijd. Voor een optimaal resultaat en een delicater aftreksel is het gebruik van kouder water en een langere trektijd aan te bevelen.

Voor het bereiden van 1 liter cold brew is 10 gram thee nodig. Dat zijn 3 á 4 theelepels. Zet je de thee bij kamertemperatuur, dan is de bereidingstijd ongeveer 20 minuten. Laat je de thee in de koelkast trekken, houd dan rekening met de volgende tijden:


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.