Wat is groene rooibosthee & wat zijn de voordelen?

Rooibos is een plant die in Zuid-Afrika groeit. De bladeren worden geoogst, gedroogd en gefermenteerd voor gebruik als thee. Groene rooibosthee wordt gemaakt van jonge blaadjes van de plant. Rooibos bevat geen cafeïne, dus het is een geweldig alternatief voor koffie als je hoofdpijn krijgt! Het bevat ook veel antioxidanten, die goed zijn voor je immuunsysteem. Het drinken van groene rooibosthee heeft bovendien tal van andere gezondheidsvoordelen. We gaan er hier iets dieper op in.

Wat is groene rooibosthee

Rooibosthee is een soort kruidenthee die populair is in vele landen over de hele wereld, waaronder Zuid-Afrika. Hij wordt gemaakt van de Aspalathus linearis plant, die alleen op het zuidelijk halfrond voorkomt, in de buurt van waterbronnen. Rooibosthee verschilt van de meeste andere theesoorten omdat hij slechts half verwerkt wordt om de tannines te verwijderen. Dit betekent dat een deel van de voedingsstoffen behouden blijft, zoals vitaminen en mineralen die in rooibosthee zitten, zoals magnesium en calcium. Rooibosthee is de laatste jaren populairder geworden, deels vanwege de gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van rooibosthee

groene rooibos theeBevat geen cafeïne

Rooibos thee bevat geen cafeïne en wordt gemaakt van de bladeren en stengels van de Aspalathus linearis plant. Er worden geen extra additieven of zoetstoffen toegevoegd, wat betekent dat de drank geen glucose, sucrose, fructose, agave nectar of kunstmatige ingrediënten bevat. Dit maakt het een ideale drank voor degenen die een lage glycemische belasting of suikervrij dieet volgen, evenals degenen die willen bezuinigen op hun cafeïne-inname.

Verlaagt de bloeddruk

Rooibosthee blijkt bovendien ook de bloeddruk te verlagen. Het mechanisme is niet helemaal bewezen, maar men denkt dat de polyfenolen in de thee een bloeddrukverlagend effect hebben. Het bevat geen natrium en is daarom veilig voor mensen met een natriumarm dieet. Het bevat ook geen oxaalzuur, dat kan worden aangetroffen in thee en spinazie en dat problemen kan veroorzaken bij mensen met bepaalde nieraandoeningen.

Goed voor het hart

Rooibos is ook goed voor het hart omdat het antioxidanten bevat die kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress. Veel mensen staan niet stil bij het feit dat het lichaam vrije radicalen produceert tijdens het sporten en het consumeren van voedsel. De antioxidanten in rooibosthee kunnen helpen bij het verminderen van de effecten van vrije radicalen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.

Goed voor ademhalingsproblemen

Rooibosthee is goed voor ademhalingsproblemen omdat het chemische stoffen bevat die als slijmoplossend middel kunnen werken, wat betekent dat het helpt slijm kwijt te raken. Het bevat ook catechinen, wat antioxidanten zijn die helpen bij congestie. Voor mensen met astma kan het hoge gehalte aan flavonoïden in rooibos helpen om de ademhalingswegen te openen.

Goed voor de bloedsuikerspiegel

Rooibosthee kan ook helpen de bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze te reguleren omdat het vol zit met antioxidanten. Dit helpt het risico op het ontwikkelen van type II diabetes te verminderen. Het blijkt ook mensen te helpen die al aan diabetes lijden hun bloedsuikerspiegel te verlagen.

Helpt gewicht te verliezen

Tot slot kan rooibosthee helpen bij het afvallen omdat het polyfenolen bevat die de stofwisseling versnellen en de opname van glucose in de bloedbaan verminderen. De antioxidanten spoelen ook gifstoffen uit het lichaam om een gezonde spijsvertering te bevorderen.

groene rooibosTips voor het maken van een perfect kopje groene rooibosthee

Als u het perfecte kopje groene rooibosthee wilt zetten, volg dan deze stappen:

 1. Gebruik 2 theelepels rooibosthee voor elke 250cl water.
 2. Breng het water aan de kook en laat het afkoelen voordat je het op de theebladeren giet .
 3. Dek de pot af en laat het drie of vier minuten trekken voor een optimale smaak.

Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

2 thoughts on “Wat is groene rooibosthee & wat zijn de voordelen?”

 1. Hai,

  Ik heb vandaag mijn bestelling groene rooibos thee binnen gekregen.
  Ik ben een echte groene,witte,matcha,en groene en rode rooibosthee fan.
  Ik heb de groene geproefd…en ik vindt het nog lekkerder als de rode variant.
  Ik ben helemaal happy!!!!!.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.