Inleiding tot Venkelthee

Venkelthee is een thee die (meestal) wordt getrokken van de zaden van venkel. Hoewel venkel een erg veelzijdige groente is, wordt deze nog lang niet zo vaak gegeten als andere, bekendere groentes. Ook venkelthee is lang niet bij iedereen bekend, en dat terwijl het zo goed is voor ons lichaam! In dit artikel lees je welke gezondheidsvoordelen venkelthee heeft.

Venkel (Foeniculum Vulgare) groeit met name in Zuid-Europe (het Middellandse Zeegebied) en Azië. Venkel wordt al vele duizenden jaren gebruikt in diverse delen van de wereld, bijvoorbeeld door de Romeinen. Ook in de Chinese geneeskunde is venkel populair. Maar venkel kan ook in Nederland verbouwd worden.

Venkel is een plant uit de schermbloemenfamilie, te herkennen aan de bovengrondse bolachtige structuur. Hij groeit boven de grond en het loof kan wel twee meter hoog worden. De stengels van de venkelplant zijn hol en het blad is geveerd. In de zomer krijgt de venkelplant gele bloemen die zich ontwikkelen tot venkelzaad. De venkelzaden zijn rijp in de herfst en drogen in de schaduw.

Venkel heeft een typische smaak, die sterk lijkt op de smaak van anijs. De zaden worden soms ook met elkaar verward, omdat ze sterk vergelijkbaar zijn in uiterlijk en smaak. Venkelzaad is echter groter dan anijs. Het bijzondere van venkel is dat zowel de venkelknol, het blad én het zaad geschikt zijn voor consumptie. Het zijn de zaden die meestal voor venkelthee gebruikt worden. Maar wat is venkelthee nu precies?

Wat is venkelthee?

Venkelthee wordt bereid uit verpletterde of volwassen gemalen venkelzaden. De venkelzaden zijn rijk aan verschillende oliën die goed zijn voor ons lichaam. Opvallend, naast de anijsachtige smaak, is het verwarmende effect van venkelthee. Je ziet venkelzaadjes dan ook vaak terug in wintertheemelanges. Het is echter ook mogelijk venkelbladeren of -wortel te gebruiken voor het bereiden van venkelthee. Naast het verwarmende effect heeft venkelthee nog talloze andere gezondheidsvoordelen, hieronder lees je daar meer over.

De voordelen van venkelthee

Venkelthee biedt onder andere de volgende voordelen:

  • Venkelthee is goed voor de darmen
    In het algemeen brengt venkel de ingewanden tot rust. Wanneer je soms last hebt van je darmen, kan venkelthee uitkomst bieden. Deze thee bevat namelijk verschillende vezels die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Vezels hebben een sponswerking en zwellen op. Dit zorgt voor een soepele, maar vaste ontlasting. Ook helpt venkelthee tegen een opgeblazen gevoel. Heb je dus regelmatig last van darmkrampen, maagpijn of een opgeblazen gevoel, probeer deze thee dan zeker eens uit.
    Heb je een baby die last heeft van darmkrampjes en geef je borstvoeding? Ook dan kan venkelthee helpen! Door als moeder venkelthee te drinken, krijgt de baby de vezels vanzelf binnen via de moedermelk en komen zijn darmpjes tot rust.
  • Venkelthee ondersteunt het immuunsysteem
    Voor een goede gezondheid hebben we een sterk immuunsysteem nodig. Venkelthee bevat het mineraal selenium. Selenium werkt in ons lichaam als een ontstekingsremmer. Ook beschermt het de rode bloedlichaampjes tegen beschadigingen. Om deze reden kan ons lichaam venkelthee goed gebruiken om ontstekingen tegen te gaan en het immuunsysteem goed in stand te houden.
  • Venkelthee helpt je aan een frisse adem
    Venkel wordt vaak gebruikt in tandpasta en mondverfrissers. Dat is niet voor niets! Venkel heeft van zichzelf een frisse smaak wat zich ideaal leent als ingrediënt voor deze producten. Ook het drinken van een kop venkelthee kan bijdragen aan een frisse adem, het heeft een verfrissend effect in de mond.
  • Venkelthee is goed voor de botten
    Venkelthee bevat ijzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Deze stoffen zorgen ervoor dat de botten worden versterkt en goed worden onderhouden. Ook gaat het botklachten tegen zoals botontkalking. Om die reden is venkelthee is om deze reden een geliefde drank onder ouderen.
  • Venkelthee helpt de bloeddruk te verlagen
    Venkelthee bevat het gezonde mineraal kalium. Kalium is een onmisbaar mineraal voor het verlagen van je bloeddruk. Het bevordert de afscheiding van vocht en zorgt ervoor dat het overtollige vocht in je blaas komt. Zo worden de negatieve effecten van zout geminimaliseerd. Een hoge zoutinname verhoogt namelijk de bloeddruk.
  • Venkelthee is goed voor een betere stofwisseling
    Venkelthee bevat veel vitamine B6. Deze vitamine heeft een belangrijke rol in de energiestofwisseling, het zet namelijk koolhydraten en proteïnen om in glucose en aminozuren. Hierdoor worden calorieën sneller verbrand. Doordat venkelthee een goede invloed heeft op de stofwisseling, wordt het ook veel gedronken door mensen die willen afvallen. Daarnaast onderdrukt venkelthee het hongergevoel, wat het afvallen gemakkelijker kan maken.

Koop Premium Venkelthee Hier

Zelf venkelthee maken

Venkelthee is natuurlijk het lekkerst wanneer je het zelf vers maakt. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Ingrediënten verzamelen
    Koop een zakje verse venkelzaden, bij voorkeur met een hoog oliegehalte (volatiel). Voor één kop verse venkelthee heb je zo’n 250 ml kokend water nodig en 2 tot 4 gram venkelzaden, afhankelijk van hoe sterk je de thee wil maken. Zet je meteen een hele pot? Gebruik dan 12 tot 24 gram per liter water, wederom afhankelijk van hoe sterk je de thee wil hebben.
  2. Venkelzaden fijn maken
    Neem een vijzel en een stamper en plet vervolgens de venkelzaden. Hiermee zorg je ervoor dat de oliën en de geur vrijkomen. Wil je andere kruiden toevoegen aan de thee? Doe deze dan ook in de vijzel en stamp ze meteen mee.
  3. De ingrediënten mengen
    Kook ondertussen het water en laat dit heel even afkoelen nadat het het kookpunt heeft bereikt. Doe de gestampte ingrediënten in een thee-ei of een zeef en hang het in een mok of theeglas. Giet dan het water er overheen. Dek de mok af zodat de gezonde stoffen niet verdampen.
  4. Laat de thee trekken
    Laat de thee 7 tot 10 minuten trekken. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe sterker de smaak wordt.
  5. Maak de thee af
    Haal het thee-ei of de zeef uit de mok. Voeg eventueel nog extra heet water toe om de kop thee aan te vullen. Klaar is je zelfgemaakte venkelthee! Wil je de thee wat extra smaak geven? Voeg dan wat honing of citroen toe.

Behalve venkelzaad kun je ook venkelbladeren of -wortel gebruiken voor het bereiden van verse venkelthee. Kies je hiervoor, laat de venkelbladeren dan zo’n 15 tot 20 minuten trekken. Meestal wordt echter venkelzaad gebruikt.


Venkelthee kopen

Zelf venkelthee maken kan erg tijdrovend zijn. Daarnaast is de smaak soms ook erg sterk. Je kunt de thee natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. De theezakjes zijn praktisch in gebruik en hebben een lange houdbaarheidsdatum. Kant-en-klare venkelthee is in verschillende sterktes verkrijgbaar, dit staat meestal op de zakjes die je koopt. Heb je problemen met je maag of darmen, dan is het beter om voor een sterkere soort te kiezen. Drink je regelmatig venkelthee, kies dan liever voor een mildere soort. Een nadeel van kant-en-klare venkelthee is dat het zaad in het theezakje reeds gekneusd en vermalen is, de medicinale werking is hierdoor iets minder.

Hoeveel venkelthee mag je drinken?

Venkelthee wordt door de meeste mensen lekker gevonden, vanwege zijn zoetige, anijsachtige smaak. Let er wel op dat je niet te veel venkelthee op één dag drinkt. Hou het hooguit bij 3 kopjes per dag. Dit geldt voor de meeste soorten kruidenthee.

Wanneer kun je beter geen venkelthee drinken?

Venkelthee heeft weinig nadelen of bijwerkingen. Het voedingscentrum adviseert wel voorzichtig te zijn met het gebruik van venkelthee als je zwanger bent. Daarnaast is het ook belangrijk om even met uw arts te praten als je wordt behandeld voor borstkanker of eierstokkanker, in verband met de milde oestrogene werking. Tot slot is het ook niet aan te raden voor mensen die vatbaar zijn voor epilepsieaanvallen of hiervoor medicijnen slikken. En ben je allergisch voor wortel of selderij, dan kun je venkelthee wellicht ook beter laten staan. Venkel is namelijk nauw verwant met deze 2 groentes.

Leuk om te weten: venkel en de marathon

Tot slot nog een leuk feitje over venkel. In het oude Griekenland was deze groente namelijk bekend onder de naam ‘marathon’. Het was een symbool voor overwinning en succes. Dat kwam omdat rond het stadje Marathon venkel groeide in een veld waar de ´slag van Marathon´ tegen de Perzen werd geleverd. De Perzen verloren in die slag 6700 man en de Grieken maar 192. De koerier die dit goede nieuws – al rennend! – naar Athene bracht had venkel bij zich. De afstand tussen Marathon naar Athene was 42 kilometer en 195 meter, de afstand van de hedendaagse marathon. Het mag duidelijk zijn waar deze naam vandaan komt…

Koop Premium Venkelthee Hier