Thee met melk is de ontspannende drank die deel kan uitmaken van jouw dagelijks leven

Thee is een zeer populaire drank in Engeland. Daar is de beroemde thee van 5 uur begonnen en wordt vaak thee met melk gedronken. In India is dit duo ook beroemd en zeer aromatisch, bekend als chai.

Twee zeer verschillende culturen, maar ze delen met de wereld de gewoonte om een extra ingrediënt aan thee toe te voegen, namelijk melk.

De Engelsen staan erom bekend dat ze thee drinken naar gelang de tijd van de dag. Er is de Early Morning Tea, de eerste thee van de ochtend, die in bed wordt geserveerd, de Breakfast Tea, bij het ontbijt, en de High Tea, die na het diner wordt gedronken.

Het belangrijkste kenmerk van chai, en het verschil met de Engelse stijl, is de toevoeging van vele specerijen, waardoor de drank rijk is aan aroma’s en met een zoete en kruidige smaak, heel anders is.

Een zeer interessante curiositeit over chai is de culturele invloed ervan. Het is zo aanwezig in de samenleving dat elke familie een eigen manier heeft om chai te bereiden en een eigen speciaal recept heeft.

Het wordt van generatie op generatie doorgegeven, als een echte Indiase traditie. Met andere woorden, elke thee wordt met grote zorg bereid en draagt verhalen, emoties en respect in zich in één enkel drankje.

thee met melk

Het ontstaan van de combinatie van melk en thee

Het idee om melk aan de thee toe te voegen was ook afkomstig van koningin Anna, die ook de thee van 5 uur bedacht. Haar onderdanen namen het over en de gewoonte verspreidde zich over de hele Britse cultuur. Maar niet zomaar elke soort thee wordt met melk bereid.

De meest voorkomende is zwarte thee, omdat de bitterheid ervan wordt verzacht door de romigheid van de melk, waardoor een perfecte harmonie ontstaat. Enkele goede opties kan je hier op de blog van thee.be vinden!

Hoe thee met melk te bereiden

Er is meer dan één manier om de drank te bereiden. In het geval van de Engelsen wordt eerst zwarte thee gezet, die rijk is aan cafeïne, en vervolgens wordt melk aan het mengsel toegevoegd. Maar je kunt ook kiezen voor een zoetere variant, zoals kamille.

Een andere mogelijkheid is om de melk te bereiden en daaruit de thee te trekken. In dit geval is de drank iets consistent, omdat de vloeistof dichter is. Je kunt het mengsel ook zoeter maken als je wilt.

Veganisten of mensen die geen dierlijke melk kunnen consumeren, kunnen deze drank bereiden met plantaardige melk. Test het uit en kijk welke het beste bij je past.

Voordelen van thee met melk voor jouw lichaam

thee met melk drinkenHet is reeds bekend dat zowel thee als melk verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Sommige onderzoeken wijzen echter uit dat het mengen van de twee ingrediënten deze positieve eigenschappen teniet kan doen, vooral als het gaat om het voorkomen van hartaanvallen.

Toch, afhankelijk van hoeveel er van elk in je kopje zit, kunnen sommige van die kenmerken behouden blijven. Met meer melk en minder thee, bijvoorbeeld, kunt je een goede hoeveelheid calcium blijven binnenkrijgen. Bovendien bevat het vitamine A, B1, B2, B6 en B12, en de mineralen kalium, zink, fosfor en magnesium.

De voordelen van thee zijn afhankelijk van de gekozen thee. In het geval van zwarte thee, de meest klassieke als het gaat om het mengsel met melk, is een van de voordelen ervan het versterken van het geheugen en de spieren. Groene thee werkt vochtafdrijvend en heeft antioxiderende eigenschappen.

Andere veel voorkomende opties zijn lavendel en kamille. Beide hebben hetzelfde doel: kalmeren en problemen zoals slapeloosheid, stress en angst bestrijden.

En ook al kan het mengen ervan met melk deze ontspannende eigenschappen verminderen of zelfs afremmen, toch werkt de drank mee aan het proces. Dit betekent dat je niet alleen je geest tot rust kunt brengen, maar ook iets kunt nemen met een geheel nieuwe smaak.


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.