Wat is de perfecte thee voor een koude winteravond?

Niets gezelliger toch dan op een koude winteravond genieten van een kopje warme drank! Dat kan glühwein zijn of chocolademelk of … jawel, een heerlijk geurend en smakend theetje. Dat thee bevorderlijk is voor je gezondheid, is bovendien mooi meegenomen.

Is het zomaar om het even welke thee je ’s avonds drinkt? Het antwoord hierop is: eigenlijk niet. Elke thee heeft zijn eigenheid en ook voorkeursmoment om gedronken te worden. Lees je even mee om wegwijs te raken in theeland?

Wit, groen en zwart

Het zouden de kleuren van een of andere vlag kunnen zijn, maar nee, hier gaat het wel degelijk om soorten thee.

Witte thee is amper gefermenteerd en haast niet bewerkt. De blaadjes worden niet gekneusd, zodat ze niet gaan oxideren. Voor witte thee komen enkel de allerjongste scheutjes in aanmerking. Witte thee is thee in zijn meest pure vorm. Alle antioxidanten zijn nog aanwezig. Witte thee bevat bijna geen cafeïne.

Groene thee lijkt erg op zijn witte zusje. Er is ook amper oxidatie van de blaadjes, die om dit te voorkomen gewokt of gestoomd worden. De blaadjes zijn hier iets ouder. Groene thee is – what’s in a name – gekleurd en heeft een iets intensere smaak dan witte thee. Groene thee bevat ook iets meer cafeïne.

Zwarte thee is volledig gefermenteerd. De theeblaadjes zijn donkerder. Zwarte thee is heel intens van smaak en bevat het meest cafeïne en het minst antioxidanten van alle theesoorten. Zwarte thee is dan weer o.a. goed voor het versterken van je immuunsysteem door de tanines die gevormd worden.

thee koude winteravond

Over oolong, blends en infusies

Oolongthee zit ergens tussen groen en zwart in en is net als bovenstaande theesoorten afkomstig van de plant Camellia Sinensis. De blaadjes krijgen een extra behandeling om ervoor te zorgen dat er een groter aantal smaken vrijkomen. Ten opzichte van witte en groene thee bevat oolong minder antioxidanten, maar meer cafeïne.

Soms worden de verschillende soorten theeblaadjes vermengd met allerhande specerijen, vruchten, kruiden en tincturen. Dit levert dan een blend op, een smaakbom voor je mond.
Bij een infusie giet je water over kruiden of fruit. In deze mix zitten geen theeblaadjes, dus ook geen cafeïne.

De ideale thee voor zoete dromen

Wie wil dromen, moet eerst en vooral slapen. En laat dit nu net het best gaan met zo weinig mogelijk cafeïne.

Moonlight AMBARTheesoorten zonder of met weinig cafeïne (in thee ook wel theïne genoemd) zijn bijgevolg aanraders voor ’s avonds. Laat je dus in vervoering brengen door allerhande infusies, zoals Cosy Nights, Moonlight van AMBAR of Orange Dream en nog veel meer.

Of kies voor een witte thee zoals de Chinese Cui Min of Silver Needle.

Eventueel kan je ook opteren voor een Minty Green, Orange Passion of één van de andere groene theesoorten. Elk lichaam reageert anders, dus misschien kan jouw lichaam wel ietsje meer cafeïne aan. Even uittesten.

Zwarte thee zouden we niet aanbevelen voor ’s avonds. Er zijn andere momenten genoeg om te genieten van dit lekkers. Zin gekregen? Gewoon proberen … en zorgeloos genieten maar!


theeblog

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.