Moringa thee wordt gemaakt van blaadjes van de boom Moringa Oleifera. Nog nooit van gehoord? Dat is niet zo gek, zo bekend is deze boom niet. Toch kom je de blaadjes vaak tegen in kruidenthee. Moringa is namelijk een superfood, het is een van de voedzaamste planten ter wereld.

Wat is Moringa Oleifera?

Moringa Oleifera is een boom uit de Moringaceae- familie en wordt ook wel de wonderboom genoemd. De Moringa boom komt met name voor in (sub)tropische gebieden met een steppeklimaat, zoals Curaçao, Azië, Afrika en een aantal landen in Europa. Moringa Oleifera groeit het beste op droge zandgrond en groeit relatief snel. De boom kan tot wel 12 meter hoog worden. Aan de boom groeien groene peulen die, zodra ze rijp zijn en bruin worden, wel tot 60 cm lang kunnen worden. De bloemen van de Moringa zijn wit, met 3 witte blaadjes. De bladeren zijn groen, dubbel geveerd en fijn van structuur.

moringa thee

De Moringa boom komt oorspronkelijk uit India, waar hij aan de zuidelijke kant van de voet van de Himalaya groeit. Het is voor de Indiërs altijd al een belangrijke boom geweest. In de Veda teksten, 5000 jaar geleden opgeschreven, wordt hij al genoemd. Tegenwoordig wordt de boom ook gekweekt op plantages in Afrika, India, Indonesië, Maleisië, Mexico, de Filipijnen, Midden- en Zuid-Amerika en Sri Lanka. In Nederland wordt de Moringa boom ook wel Mierikswortelstruik of Mierikswortelboom genoemd. Als bijnaam draagt hij de naam Drumstick-boom, omdat de vorm van de takken sterk op drumstokken lijken. In het Engels heeft de boom ook wel de bijnaam ‘Horse Radish Tree’.

De Moringa staat ook wel bekend als de ‘wonderboom’ vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen. Van deze boom kan eigenlijk alles gebruikt worden: bladeren, zaadjes, schors en zelfs het hout van de boom. Moringa is te koop in de vorm van thee, capsules of poeder. Het poeder is gemaakt van gemalen blaadjes van de boom en is een echte natuurlijke multivitamine. Moringa bevat onder andere potassium, calcium, fosfor, ijzer, vitamine A en D, essentiële aminozuren, en belangrijke anti-oxidanten zoals betacaroteen, vitamine C, en flavonoïden.

Waarom is Moringa thee gezond?

Hierboven heb je al kunnen lezen welke stoffen Moringa bevat. Daarbij is de concentratie van een aantal van deze stoffen vele malen groter dan in andere voedingsmiddelen. Een voorbeeld: Moringa bevat vijftien keer zoveel kalium als een banaan en zeventien keer zoveel calcium als melk. Daarnaast is het ijzergehalte vijfentwintig keer zo hoog als dat in spinazie. Het is dus geen wonder dat Moringa tot de superfoods behoort en dat er diverse voedingssupplementen op de markt zijn die Moringa bevatten, zoals moringathee. Maar wat doet moringathee nou precies?

De thee staat bekend om haar antioxiderende eigenschappen. Met zijn 46 anti-oxidanten is deze thee een zeer krachtige bron van natuurlijke anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn van belang om het menselijk lichaam te beschermen tegen de effecten van vrije radicalen. De flavonoïden die in de thee zitten en het beta-caroteen dat ook volop in Moringa-bladeren voorkomt, zijn nog maar enkele van de anti-oxidanten die je met deze thee binnenkrijgt. Deze anti-oxidanten zorgen samen met de vitamines en mineralen voor de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Het geeft je energie en verhoogt het uithoudingsvermogen
  • Het verhoogt de weerstand
  • Het stimuleert de stofwisseling
  • Het vermindert vetopname maar stimuleert spieropbouw
  • Het bevordert de werking van de lever en de nieren
  • Het is goed voor je haar, huid, botten, tanden en nagels
  • Het reguleert de bloedsuikerspiegel
  • Het werkt ontspannend en kan bijdragen aan een goede nachtrust
  • Het draagt bij aan een goed gezichtsvermogen
  • Het vermindert reumatische pijnen en artritis
  • Het reguleert de hormoonhuishouding en bevordert de melkproductie bij zogende vrouwen.

Het gebruik van Moringa thee is alleen optimaal als het wordt gebruikt in combinatie met voedingsmiddelen en met andere antioxidanten. Met een dagelijks kopje Moringa thee ondersteun je dus je lichaam en help je het gezond en fit te houden, mits je daarnaast zorgt voor een gezonde voeding.

Koop Premium Moringa Thee Hier

Andere mogelijkheden met Moringa

Naast Moringa thee zijn er nog diverse andere mogelijkheden met Moringa. De nog niet volgroeide, groene vruchten van de boom worden het meest gebruikt. In Zuid- en Zuidoost-Azië worden ze in veel gerechten verwerkt. De zaden uit de volgroeide vruchten kunnen worden gegeten als noten of erwten. Ook kan uit de zaden plantaardige olie worden gewonnen, genaamd behen-olie.

De bloemen van de boom zijn, als je ze kookt, ook eetbaar. De wortel kan worden vermalen en worden gebruikt als condiment. De bladeren van de boom zijn rijk aan onder andere bètacaroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium. De bladeren kunnen worden gekookt als spinazie, of gedroogd en vermalen worden toegevoegd aan maaltijden.

Moringa en het milieu

Behalve dat Moringa gezond is voor lichaam en geest, helpt het ook mee in de strijd tegen ontbossing. De boom groeit namelijk heel goed in een droge en zanderige omgeving en de boom heeft zo’n hoge weerstand dat hij niet zomaar zal sterven door droogte of een slechte bodem. Om deze reden is de Moringa Oleifera de ideale boom om te planten op ontboste gebieden zoals in Haïti. Het kweken van de Moringa Oleifera in deze gebieden komt dan weer de lokale economie ten goede.

Vanwege de sterke voedingswaarde van de boom, wordt Moringa Oleifera ook op steeds grotere schaal ingezet voor de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden. Onder andere Trees for Life, Church World Service, Educational Concerns for Hunger Organization, en Volunteer Partnerships for West Africa gebruiken de boom voor dit doel.

Water zuiveren met Moringa zaden

Ook de zaden van de Moringa boom zijn bijzonder, deze kunnen namelijk water zuiveren. Wanneer je de zaden in een glas met vervuild water doet, wordt maar liefst 98 procent van de onzuiverheden en micro-organismen uit het water gehaald. Maar wat is nou het geheim van deze zaden? Wetenschappers ontdekten in 2010 dat een proteïne in deze zaden bacteriën doodt door ze te verzamelen in groepen. Deze clusters zinken vervolgens naar de bodem.

Moringa thee zetten

Moringa thee kan worden gezet met verse of gedroogde Moringa bladeren. Pure onbewerkte Moringa-bladeren hebben een lichte bite vergelijkbaar met waterkroos of radijs. Wanneer ze worden ondergedompld in het hete water verdwijnt de bite en krijgt Moringa thee meer een smaak met pecannoot/spinazie-tonen. Moringa thee heeft een verfrissende, licht-bittere smaak en is vooral ’s morgens erg lekker en opwekkend.

Wil je zelf Moringa thee zetten? Volg dan de volgende stappen:

Benodigdheden:

– 2 á 3 theelepels Moringa-bladeren voor een pot of 1 theelepel voor een kop

– thee-ei, theezeef of papieren theezakje

Bereidingswijze:

– Doe de Moringa thee in het thee-ei, theezeef of papieren theezakje en hang het in de theepot of theeglas

– Overgiet het met heet water van zo’n 80 – 100°C. Laat het water na het bereiken van het kookpunt dus eerst even kort afkoelen alvorens het over de thee te gieten.

– Laat de thee 5 tot 8 minuten trekken. Na een aantal minuten trekken zul je zien dat de kruidenthee al een intens groene kleur krijgt.

– Voeg eventueel wat honing toe om de thee iets zoeter te maken.

De losse thee kun je voor veel meer doeleinden gebruiken. Gebruik het om gerechten op smaak te brengen, in smoothies of sapjes, om soep mee te maken of als garnering.

Moringa thee combineren

De smaak van Moringa thee is van zichzelf al erg lekker. Toch is de thee ook goed te combineren met andere ingrdiënten, zoals munt, gember, citroen of sinaasappel. In natuurwinkels zijn diverse kruidentheesoorten te vinden waarin Moringa-thee gecombineerd wordt met andere lekkere kruiden.

theewinkel