Mogen baby’s thee drinken?

De eerste maanden krijgt een baby alleen borstvoeding of flesvoeding, daar krijgen zij al genoeg vocht uit. Melkvoeding is niet alleen een bron van voeding, maar ook van vocht. Pas wanneer de melkvoeding wordt afgebouwd en een baby ook vaste hapjes gaat krijgen dan heeft een baby ook extra vocht nodig. Dit gebeurd vaak pas rond de zes maanden, sommige ouders beginnen hier al met vier maanden mee. Echter vervangt het hapje dan niks, maar is er als extra. Pas wanneer de melkvoeding echt afgebouwd is wordt bij een baby water en thee geïntroduceerd.

Hoe vaak mag een baby thee

Water en thee wordt vaak tegelijkertijd geïntroduceerd, een baby mag wel thee, maar zonder suiker. Het introduceren hiervan gebeurd ook stapsgewijs en op vaste momenten. Het moment dat je baby vaste voeding krijgt is een goed moment om ook water of thee aan te bieden. In het begin zal je baby maar een paar slokken nemen en langzaam aan meer.

baby drinkt theeDe hoeveelheid

Het opbouwen van vocht binnen krijgen behalve van de melkvoeding is een proces wat vaak maanden in beslag neemt. Pas als je kind een jaar is zal je zien dat je aan hoeveelheden kan gaan denken. Vanaf het moment dat jouw kindje de eenjarige leeftijd heeft bereikt, heeft het 750 ml tot 1 liter vocht nodig, inclusief de melk. Het afbouwen van de melkvoeding is bij ieder anders. Een eenjarig kind drinkt gemiddeld nog 300 ml melk per dag en haalt de overige vocht uit water of thee. Dat is buiten de melkvoeding om vier bekers vocht, met andere woorden water of thee. Deze aantallen zijn gemiddelde, niet elk kind is hetzelfde. Sommige kinderen hebben nou eenmaal meer melk dan de ander nodig. Vind je toch echt dat je kind veel te veel melk nog binnenkrijgt? Probeer dan af te bouwen en van de melk meer over te gaan stappen op water of thee.

drinkende baby

Waarom water of thee

Er zit noch in water noch in thee geen calorieën, beiden bevatten een neutrale smaak. Je leert je kind de juist vocht binnen te krijgen zonder dat je kind al vanaf zo een jonge leeftijd went aan zoetigheid. Water en thee zonder suiker staat daarom wel gelijk en is een echte aanrader op gebied van vochtinname voor een baby. In andere drankjes zoals vruchtensap of diksap zitten allerlei toegevoegde suikers die jouw kindje nog helemaal niet nodig heeft. Het is logisch dat je kindje niet constant alleen maar water wil drinken, daarom is thee zonder suiker een goede oplossing. Het is toch vaak met een klein smaakje, maar net zo gezond als alleen water en doordat het lauw is drinkt het makkelijker weg.

Fles of beker

Het is natuurlijk makkelijker om je kindje de thee in een fles aan te bieden, in verband met knoeien en het zelf kunnen doen. Echter heeft een fles ook veel nadelen als het niet om melkvoeding gaat. Je kindje moet leren zelf te drinken, zelf te doseren hoeveel hij of zij kan drinken, maar ook hoe die moet drinken zonder zich te verslikken. Een open beker is hier het beste voor. Tegenwoordig heb je ook antilekbeter waar ze toch de controle hebben tijdens het drinken maar verder niet. Het is heel begrijpelijk als je je kindje in het begin leert drinken met een tuitbeker, zuigfles of beker met een rietje. Het is dan ook niet fout maar op het gebied van ontwikkeling en de autonomie raden wij een openbreken aan. Fouten mogen immers gemaakt worden en gelukkig is het maar water.

theewinkel thee.be

Welke soorten thee

Voor baby’s wordt te allen tijde thee zonder suiker aangeraden als alternatief voor water. Veel thee smaken met vruchten en normale thee zit wel cafeïne in. Als een kind te veel cafeïne binnenkrijgt is het niet goed voor de ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om thee met water af te wisselen en de thee niet al te sterk te maken of aan te lengen met water. Kruidenthee bevat geen cafeïne en wordt aangeraden voor kleine kinderen, zoals munt, jasmijn of kamille thee. Deze biologische lavendel & kamillethee is erg populair! Venkel- anijsthee wordt streng afgeraden bij kleine kinderen. Er zit namelijk een stof in wat schadelijk kan zijn, de stof estragol.


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.