Losse thee kopen: 3 praktische tips om slimmer te kiezen

Voor veel mensen is losse thee de enige manier om echt de lekkerste thee te kunnen drinken. Er wordt weleens gezegd dat losse thee de champagne onder de thee is. Je krijgt namelijk een hele andere thee ervaring als je de pure smaak en het onbewerkte aroma van losse thee proeft. Het kan zijn dat je dit al een keer ervaren hebt in bijvoorbeeld een theehuis en daardoor overtuigd bent. Overstappen van kant-en-klare theezakjes naar losse thee is iets wat makkelijk gaat, maar misschien weet je niet helemaal welke thee je precies moet hebben. Hieronder lees je praktische tips waardoor je slimmer kunt kiezen en zo de lekkerste losse thee in huis kunt halen.

losse theeThee heeft ruimte nodig

Voor je erover na gaat denken wat je precies moet kopen, is het van belang dat je weet waarom losse thee veel beter smaakt. Dit is omdat losse thee meer ruimte krijgt. Theebladeren moeten de ruimte hebben om alle smaken en aroma’s perfect los te laten. Dit is de manier voor jou om de thee dan ook echt in optima forma te proeven. Een theezakje voorkomt dat de thee de ruimte heeft en maakt dat niet alle aroma’s vrijkomen. Wil je liever geen theebladen los in je thee hebben ronddwarrelen kun je natuurlijk kiezen voor een filter. Dit houdt de bladeren uit de thee, maar biedt wel genoeg ruimte om alle aroma’s en smaken goed los te laten. Zo kun je toch genieten van thee zoals thee bedoeld is.

Bekijk de textuur

Een andere praktische tip als je losse thee gaat kopen, is dat je je zintuigen het werk moet laten doen. Elke thee is anders en heeft andere karaktereigenschappen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor groene thee die licht van kleur is en daardoor fris smaakt. Als je liever een intensere thee heeft die een sterkere smaak heeft, is zwarte thee weer de juiste keuze. Het is van belang als je losse thee gaat kopen dat je naar de textuur kijkt. De bladeren moeten geoxideerd zijn zodat alle smaak in het blad is gebleven. Je kunt het beste theebladeren kopen die nog heel zijn en eventueel knoppen eraan hebben zitten. Er mogen echter geen stengels of andere stoffen in zitten. Dit kan de smaak namelijk veranderen.

Goede opslag is belangrijk

Kijk ook goed dat de losse thee die je koopt, vers is. De bladeren moeten iets zwaarder zijn en moeten sterk zijn. Als een theeblad afbrokkelt in je hand, weet je dat deze te oud is of niet goed gebakken is en kun je het beste gewoon links laten liggen. Wanneer je thee gaat kopen, is het wel belangrijk dat je deze thuis goed opslaat. Zo behoud je namelijk de smaak en frisheid en kun je langere tijd genieten van de losse thee. Elke theesoort behoort apart van een andere te worden bewaard. Het beste is hiervoor een ondoorzichtige luchtdichte verpakking. Plaats je losse thee ook altijd in een donkere koele plek en leg ze niet bij andere smaakmakers. Thee kan namelijk aroma’s van voedingsmiddelen overnemen.

Vraag om advies

Iedereen heeft een andere smaak en dat zorgt ervoor dat ieders voorkeur voor een theesmaak anders kan zijn. Als je losse thee gaat kopen, laat je eigen zintuigen dan het werk doen. Rijk eraan en laat je gedachten zelf uitmaken of het een thee is die bij jouw smaken past. Weet je niet helemaal welke thee je moet hebben? Vraag dan om advies. De verkoper kan je perfect vertellen aan de hand van een paar vragen welke losse thee helemaal bij jou past. Zo’n verkoper heeft er verstand van en werkt hoogstwaarschijnlijk al jaren met het product.


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.