Jasmijn thee: een overzicht

Jasmijn thee is te verkrijgen in een witte thee en in een groene theesoort. Jasmijnbloesem heeft een heerlijke bloemige geur en smaakt licht zoet. De theebladeren van de originele theeplant, de Camellia Sinensis, worden samen met de vers geplukte jasmijnbloesem gedroogd. Hierdoor wordt het aroma van de bloesems in de theebladeren opgenomen.

Waar jasmijn thee vandaan komt

Jasmijn thee is voor het eerst geproduceerd in de Fujian regio in China.  De mooie jasmijn plant met prachtige bloesems is daar overal te vinden en groeit in het wild. Net als vele andere theesoorten komt jasmijn thee dus uit China. De jasmijn bloemen waren vroeger ook al zeer populair in Europa en daarom een zeer geliefd en gewenst export product. Jasmijn thee wordt gemaakt van een combinatie van theebladeren en jasmijnbloesems. Soms worden de knoppen ook wel Jasminum genoemd ook verwerkt in de thee. Vooral van de gewone jasmijn plant en de Arabische jasmijn soort wordt thee gemaakt. Deze soorten leveren de optimale bloemen en hebben de beste mix voor geur en smaak. Daarbij zorgen de jasmijn bloemen natuurlijk ook voor een mooie vrolijke en kleurrijke presentatie.

Groene of witte jasmijn thee

Alle theesoorten worden gemaakt van de Camellia Sinensis. Echter het land van herkomst, de manier van plukken, het klimaat en het plukseizoen hebben allemaal invloed op de smaak van de thee. Daarom bestaan er enorm veel verschillende smaken thee. De manier waarop de bladeren van de theeplant verwerkt worden bepaalt uiteindelijk of het witte thee, groene thee of zwarte thee wordt. Witte thee is het meest pure product, het is niet of amper bewerkt.

jasmijn thee doosHet bewerkingsproces van jasmijn thee

Het bewerkingsproces van thee begint bij het verflensen, hierbij verliezen de theebladeren het vocht en drogen uit. De meest bekende Jasmijn thee is de groene variant. Bij groene thee wordt het oxidatieproces vroegtijdig stopgezet. De theebladeren worden gestoomd. Bij de Chung Hao jasmijn thee, de beste kwaliteit die er bestaat, worden de bladeren zeer kort geoxideerd. De kleur van deze thee is absoluut groen. Na de oxidatie worden de theebladeren gemengd met de jasmijnbloesem waardoor ze aromatiseren. De Jasmijnbloesem die men gebruikt voor het maken van de thee, wordt altijd overdag geplukt als de knoppen nog gesloten zijn. Daarna worden deze op een koele plek bewaard. Op het moment dat de bloesems zich ’s avonds openen worden ze bij de theebladeren gelegd. De theebladeren nemen het aroma van de bloesems op. Bij de Chung Hao jasmijn thee wordt dit proces maar liefst tien tot twaalf keer herhaald. U begrijpt dat hierdoor de smaak en de geur steeds intenser wordt.

Verschillende soorten jasmijn thee

Er bestaat biologische en niet-biologische groene jasmijn thee. Deze theesoort is beschikbaar in de vorm van Jasmijn parels ook wel Jasmijn bolletjes genoemd of in een losse vorm. Ook worden de bloemen soms verwerkt in een jasmijn thee. De verschillende soorten jasmijn thee hebben allemaal een eigen maar zeer herkenbare zoetige smaak en bloemige geur.

Jasmijn thee helpt bij het afvallen

Een dagelijkse consumptie van jasmijnthee kan lichaamsgewicht en gezondheid positief beïnvloeden. Jasmijn thee is caloriearm. Een portie groene jasmijn thee bevat slechts 2 calorieën, waardoor het een goede en zeker gezonde vervanger is van zoete frisdranken. Jasmijn bevat ook cafeïne die bij een gezonde dosis de vetverbranding stimuleert en daarbij kan helpen met afvallen. Jasmijn thee bevat per kop gemiddeld twintig milligram cafeïne. Uit een studie in 2005 van Obesity Research bleek dat een consumptie van groene jasmijn thee met 150 milligram cafeïne over een periode van drie maanden leidde tot een aanzienlijk gewichtsverlies bij vrouwen met overgewicht.

Jasmijn thee bevat cafeïne

Probeer de inname van cafeïne door middel van het drinken van jasmijn thee echter wel te beperken tot maximaal 300 milligram, anders kan deze stimulerende stof ook vervelende verschijnselen opwekken. Denk aan klachten als duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid, braken, prikkelbaarheid, diarree en verminderde eetlust. Jasmijn thee wordt om deze redenen ook afgeraden om te drinken tijdens een zwangerschap. De cafeïne in deze jasmijn thee kan namelijk schadelijk zijn voor een ongeboren kind en de kans op miskraam en een laag geboortegewicht vergroten. Bij het geven van borstvoeding heeft het Voedingscentrum een limiet van 200 mg cafeïne inname per dag ingesteld.

jasmijn bloemen

Andere gezondheidsvoordelen van jasmijn thee

Door het drinken van 3 tot 5 kopjes jasmijn thee per dag krijgt u voldoende antioxidant-rijke polyfenolen binnen. Deze Polyfenolen bevorderen de gezondheid. Een gemiddeld kopje groene jasmijn thee bevat 50 tot 150 milligram polyfenolen. De exacte hoeveelheid polyfenolen in de groene jasmijn thee zijn afhankelijk van de type bladeren en hoe lang de thee getrokken is. De geur van jasmijn heeft ook een positief effect op het menselijk lichaam. Jasmijn kalmeert en bevorderd de algehele gemoedstoestand. Ook verlaagt het de hartslag waardoor jasmijn thee perfect werkt tegen een hoge bloeddruk en stress. De consumptie van groene jasmijn thee wordt ook geassocieerd met een verlaagd risico op type 2 diabetes. De groene jasmijn thee ondersteund de verwerking van glucose en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Tijdens een Chinese studie concludeerde de onderzoekers dat het drinken van twee tot drie koppen groene jasmijn thee de kans op een beroerte kan verlagen dit komt omdat het cholesterolniveau verlaagd wordt door het drinken van deze heerlijke warme drank.

Jasmijnthee werkt ontstekingsremmend en verbetert de huid

Groene jasmijn thee bevat ook antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. Deze geven een enorme boost aan het immuunsysteem. De antioxidanten kunnen helpen om specifieke kwaaltjes te verminderen. Zo helpt jasmijn thee vaak tegen buikpijn of een verkoudheid. De ontstekingsremmende eigenschappen helpen ook om gewrichtspijn en klachten van artritis te voorkomen. Vooral de antioxidant epigallocatechinegallaat die in de groene jasmijn thee gevonden wordt, helpt pijnlijke ontstekingen tegengaan. Groene jasmijn thee bevat daarbij heel veel andere vitaminen en mineralen die ons lichaam maar ook onze huid gezond houden. De olie van de jasmijnplant bijvoorbeeld heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. De vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken, tasten ook de huid aan. Door regelmatig een kopje jasmijnthee te drinken of zelfs je gezicht te wassen met koude jasmijnthee kan je rimpels en huidschade aanzienlijk vertragen.

online thee kopen


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

1 thought on “Jasmijn thee: een overzicht”

  1. Beste Stephanie,

    Al is de zomer echt voorbij, ik heb toch wat vragen over koud zetten.
    – Zou je jasmijn juist wel of juist niet adviseren voor een cold brew?
    – Hoe lang blijft zo’n cold brew goed en drinkbaar?
    – Is er een manier om dit te verlengen? Dan kan ik voorraad maken.

    Ik hoor graag van je!

    Hartelijke groet,

    Louis

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.