Is thee altijd veganistisch?

Ben je overgestapt naar een veganistische leefstijl of wil je vaker veganistische eet- en levensstijlkeuzes maken? Dan is het goed om te dubbelchecken of bepaalde voedingsproducten wel écht veganistisch zijn. Drink je bijvoorbeeld dagelijks thee en heb je er nooit bij stilgestaan of thee wel echt veganistisch is? Lees dan gauw verder om antwoord te krijgen op de vraag of thee altijd veganistisch is.

vegan theeIn essentie ja

Een veganist consumeert geen dierlijke producten en geen dierlijke bijproducten. Thee wordt geproduceerd van de bladeren van theeplanten en is dus 100% natuurlijk. In essentie is thee dus altijd veganistisch. Je hebt naast zwarte, witte en groene thee dat wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis natuurlijk ook genoeg andere soorten thee. Deze zijn ook standaard natuurlijk. Zo kun je ook thee maken van zoethout, rooibos en wordt thee op smaak gebracht door andere kruiden. Dit zijn altijd natuurlijke producten en daardoor veilig voor veganisten. In de pure vorm is thee dus altijd veganistisch. Losse thee is verder niet bewerkt en past daarom altijd goed bij een veganistische levensstijl.

Uitzonderingen die de regel bevestigen

Dat thee in essentie altijd veganistisch is klopt, maar het ligt natuurlijk wel aan hoe je de thee maakt. Drink je thee enkel met gekookt water, dan hoef je als veganist geen zorgen te maken. Drink je thee met melk, bijvoorbeeld op de Engelse manier of een warme Chai thee? Dan is de thee niet meer veganistisch. Natuurlijk heb je dan wel de mogelijkheid om te kiezen voor een alternatief van koemelk. Chai thee wordt in de regel ook gemaakt met amandelmelk en niet met koemelk, iets waar veel lactose-intolerante lezers ongetwijfeld al van gehoord hebben.

Smaakversterkers en E-nummers

In de meeste theesoorten wordt er na het drogen van de bladeren en het toevoegen van de kruiden niet meer aan toegevoegd. Toch kan het gebeuren dat sommige theemerken ervoor kiezen om smaakversterkers en E-nummers aan toe te voegen voor de houdbaarheid. Op deze manier kunnen er toch dierlijke (bij)producten in de thee belanden. Wil je dus echt 100% zeker zijn dat jouw kopje thee veganistisch is? Bekijk dan altijd eerst de ingrediëntenlijst op de verpakking of kies voor verse thee.

theebuiltjes veganistisch

Geen honing in de thee

Vind je zoete thee lekker en gebruik je weleens honing in de thee? Bij muntthee is een schepje honing een passende smaakversterker. Toch kun je de thee dan niet meer als veganistisch classificeren. Honing is namelijk een bijproduct van bijen en kan dit niet door veganisten worden genuttigd. Wil je een lekker zoet kopje thee? Vervang honing dan voor suiker, agave siroop of een alternatieve suiker.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat thee veganistisch is. Dat is het in essentie ook, maar als veganist dien je toch rekening te houden met een aantal kleine aandachtspunten. Drink de thee met kokend water of een alternatief van koemelk, let op eventuele e-nummers en smaakversterkers bij populaire theemerken en gebruik een natuurlijke suiker in plaats van honing. De beste manier om zeker te weten dat jouw thee 100% veganistisch is, is door losse thee te kopen en thee bij natuurwinkels te kopen. Het komt allemaal niet zo nauw bij thee, maar toch kan het als veganist een belangrijk punt zijn om zeker te weten dat de thee 100% natuurlijk is.


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.