Hoe kies je de perfecte theetassen om van je favoriete theetjes te genieten?

Iedere theeliefhebber heeft theetassen nodig om te genieten van de verschillende smaken thee. Welke theetassen zijn er en waar moet je op letten bij het kopen van theetassen? Theetassen, ook wel theemokken of theeglazen genoemd, maken een belangrijk deel van de thee-ervaring uit. Door uit een prachtig ontworpen theetas te drinken geniet je extra van een warme kop thee. Je koopt leuke theetassen voor jezelf of doet een set cadeau aan een theeliefhebber in je leven.

Waar je op moet letten bij het kiezen van theetassen

theetas kiezenBij het kiezen van theetassen, let je op verschillende dingen. Als eerste is het materiaal van de theetassen belangrijk, zowel voor de uitstraling als voor de functionaliteit van de theetas. Je let op de grootte van de theemokken of –glazen, zodat je zeker weet dat er voldoende thee in past. Waar de één graag een klein glaasje thee drinkt, heeft de ander liever een grote mok. Daarnaast let je bij het kiezen van theetassen op de speciale eigenschappen. Sommige theetassen hebben bijvoorbeeld een ingebouwd filter en andere theetassen hebben een thermosfunctie. Ook het handvat is belangrijk, omdat dit bepaalt hoe comfortabel een theetas vast te houden is.

Glazen theetassen

Thee wordt veel uit glazen gedronken. In een theeglas kun je goed zien of de thee inmiddels de juiste kleur heeft tijdens het trekken. Daarnaast neemt glas geen geur of smaak op, waardoor je verschillende theesoorten uit een glas kunt drinken. Glazen zijn makkelijk schoon te maken en kunnen vaak in de vaatwasser. Je kunt theeglazen in allerlei mate krijgen, al dan niet met een filter of een deksel. Een nadeel van theeglazen is dat ze vaak heet aanvoelen, omdat het glas de warmte opneemt. Een oplossing hiervoor zijn dubbelwandige theeglazen, die aan de buitenkant niet heet worden. Glazen theetassen zijn breekbaar en dienen dus voorzichtig behandeld te worden.

Theetassen van porselein

Klassieke theekopjes of theemokken zijn vaak gemaakt van porselein. Porselein neemt geen geur of smaak op en is een veelzijdig materiaal. Het grootste pluspunt van porselein is de vrijheid qua ontwerp. Porseleinen theetassen zijn er in allerlei uitvoeringen: klassieke kopjes met een bloemenpatroon, een gekleurde theetas of een mok met een vrolijk patroon of een uitbundige print. Je kunt altijd een theetas van porselein vinden die qua ontwerp precies past bij iemand en dat maakt de porseleinen theetassen tot een mooi cadeau. Let goed op of de kopjes in de vaatwasser kunnen.

Theetassen met filter

Gebruik je graag losse thee? Dan kun je kiezen voor theetassen met een filter. In deze theetassen is een filter ingebouwd of krijg je een perfect passend filter meegeleverd. Dit maakt het makkelijk om de losse thee te laten trekken in de theetas, zonder dat er stukjes in het water terecht komen. Voor je de thee drinkt, verwijder je het filter uit de theetas. Veel theetassen met filter hebben tevens een deksel, waardoor de warmte in het glas blijft terwijl de thee trekt. Op de juiste temperatuur trekt de thee namelijk beter. Theetassen met filter zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.

Thermos theemokken

Voor wie thee graag meeneemt onderweg is een thermosmok een goede keuze. Dit is vergelijkbaar met een thermoskan, maar heeft een kleiner formaat. Daarnaast heeft een thermosmok een handvat en kun je hieruit drinken net als uit iedere andere mok. Het handige deksel zorgt ervoor dat er geen thee lekt uit de mok en je deze bijvoorbeeld mee kunt nemen in de auto of trein. Thermosmokken zijn vaak gemaakt van roestvrijstaal. Dit materiaal houdt smaak en geur vast en daarom is het belangrijk om de thermosmok grondig schoon te maken.

perfecte theetassen


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.