Hoe groene thee drinken je huid gezond kan houden…

Een van de beste manieren waarop thee kan bijdragen aan een gezonde huid en een goede gezondheid in het algemeen is door te fungeren als een vervanging voor andere dranken. Het drinken van thee ter vervanging van uw frisdrankgewoonte, bijvoorbeeld, is een geweldige manier om gehydrateerd te blijven en suiker of andere additieven te vermijden – thee is namelijk gewoon bladerige goedheid. Het bevat geen natrium, vet, suiker, en is calorie-vrij. Het is ook 99% water. Natuurlijk, als je melk en suiker aan je thee toevoegt, verdwijnt er veel van dat voordeel, dus thee drink je best… puur.

groene theeChemie

Theebladeren hebben ook veel antioxidanten en andere bestanddelen. Elke soort thee heeft andere chemische eigenschappen, ook al zijn ze allemaal van dezelfde plant gemaakt (camellia sinensis). Exacte eigenschappen van thee zullen variëren afhankelijk van de manier waarop het is verwerkt en gebrouwen. Dit is een van de dingen die het moeilijk maakt om precies te bepalen hoeveel cafeïne er in je kopje thee zit, wat een vraag is die ik vaak krijg. Een kopje thee bevat ergens tussen de 5-120mg cafeïne per portie. Dat lijkt misschien een grote variatie, en dat is het ook. Omdat er zoveel manieren zijn om thee te mengen, te bereiden en te verbouwen. Over het algemeen is het echter minder dan koffie, dat is ongeveer 80-200mg cafeïne per portie.

Andere componenten

De andere unieke chemische component van thee, die koffie niet heeft, is L-theanine, een vriendelijk aminozuur en natuurlijk nootroop (stoffen die de cognitieve functie verbeteren) dat in theebladeren voorkomt. Vanuit een smaakperspectief levert het de hartige, umami-smaak waar groene thee van goede kwaliteit om bekend staat. Maar vanuit een chemisch perspectief heeft het een kalmerend, ontspannend effect op de hersenen. Wanneer de natuurlijk voorkomende L-theanine en cafeïne in theebladeren worden gecombineerd, geven ze een gevoel van verhoogd bewustzijn, focus en helderheid. Geen wonder dat de monniken en machtmakelaars uit het verleden van Japan vroeger mediteerden met groene thee en matcha, toch?

Naast cafeïne en L-theanine zit groene thee vol met antioxidanten, waaronder catechinen zoals EGCG, en vitaminen C, B en E. Er is veel pop-wetenschap en echte wetenschap over wat antioxidanten doen voor je lichaam. Ik ben geen arts, maar men is het er wel over eens dat deze stoffen goed voor je zijn, en dat ze de huidschade kunnen verminderen, de cellen kunnen verjongen en een positieve celgroei kunnen stimuleren. In feite merk ik dat veel gezichtscrèmes de laatste tijd verschillende thee-extracten bevatten vanwege de anti-oxidanten die er in zitten.


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.