Hoe bruisende Ice Tea (met prik) maken

Bruisende ijsthee is een verfrissende variant op de traditionele ijsthee. Het combineert de klassieke smaak van ice tea met de prikkelende sensatie van koolzuur. Deze combinatie zorgt voor een verkwikkende drank die perfect is voor warme zomerdagen. Maar hoe maak je nu precies deze bruisende versie van ijsthee?

De basis: kies je thee

Het maken van sprankelende ijsthee begint bij de keuze van je thee. Zwarte thee is de meest voorkomende basis voor ijsthee vanwege zijn robuuste smaak, maar groene thee, witte thee, of zelfs kruidenthee kunnen ook worden gebruikt. Je kunt experimenteren met verschillende soorten thee om de perfecte smaakcombinatie te vinden die bij jou past.

Toen ik een reis maakte naar Azië, kwam ik in aanraking met een lokale variant van ijsthee gemaakt van jasmijnthee. De subtiele bloemige noten van de jasmijnthee combineerden wonderbaarlijk goed met het koolzuur, waardoor een licht en verfrissend drankje ontstond. Deze ervaring inspireerde me om thuis te experimenteren met andere theesoorten.

Iced Tea Pakket - Thee.be

Een pakket van blends en infusies die heerlijk zijn als iced tea.
€46,00

De bereiding: thee zetten

Het succes van een heerlijke ice tea met prik hangt grotendeels af van hoe je de basis, de thee, bereidt. De truc is om een intensere en robuustere smaak te krijgen dan bij een gewoon kopje thee. Ga als volgt te werk:

 1. Water aan de kook brengen: Zorg dat het water net niet kookt voor groene en witte thee. Voor zwarte thee mag het water wel koken.
 2. Thee kiezen: Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor zwart, groen, wit of kruidenthee.
 3. Sterke infusie: Gebruik meer theebladeren dan je normaal zou gebruiken. Dit zorgt voor een geconcentreerde smaak die niet verloren gaat als je later bruiswater toevoegt.
 4. Trekken maar: Laat de thee langer trekken dan aanbevolen. Hierdoor komt de smaak beter tot zijn recht.
 5. Afkoelen: Een essentiële stap. Laat de thee volledig afkoelen voordat je het bruisende element introduceert.

Door deze methoden te volgen, leg je een solide basis voor je bruisende ice tea en zorg je ervoor dat elk glas een smaakexplosie is.

ice tea met bruis

Hoe krijg je die sprankel?

Sprankelende ijsthee krijgt zijn karakteristieke tinteling door koolzuurhoudend water. Dit kan bruisend mineraalwater zijn of club soda. Hier zijn enkele stappen om die perfecte sprankel te bereiken:

 1. Thee klaar?: Zorg dat je afgekoelde thee bij de hand hebt.
 2. Bruiswater: Kies een koolzuurhoudend water dat je lekker vindt. Niet alle bruiswaters smaken hetzelfde.
 3. Mengen maar: Combineer de thee en het koolzuurhoudend water. Je kunt variëren in verhouding, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben.
 4. Direct serveren: Om de maximale sprankel te behouden, is het het beste om je bruisende ijsthee direct na het mengen te serveren.

De combinatie van de rijke smaak van thee met het prikkelende koolzuurhoudend water maakt sprankelende ijsthee tot een unieke drank die zeker indruk zal maken. Probeer het zelf!

Kan ik mijn sprankelende ijsthee zoeten?

Absoluut! Voordat je het koolzuurhoudende water toevoegt, kun je je ijsthee zoeten met je favoriete zoetstof. Honing, suiker, agavesiroop of een suikervervanger zijn allemaal goede opties. Houd er wel rekening mee dat de zoetheid kan worden verdund door het koolzuurhoudende water, dus je wilt misschien iets meer zoetstof toevoegen dan je normaal zou doen.

sprankelende ice teaWelke extra smaken kan ik toevoegen?

Ice tea met bruis is op zichzelf al heerlijk, maar het biedt ook een perfect canvas om te experimenteren met aanvullende smaken. Hier zijn enkele ideeën:

 1. Citrusvruchten: Voeg schijfjes citroen, limoen of zelfs sinaasappel toe voor een frisse toets.
 2. Kruiden: Munt is een populaire keuze. Ook basilicum of rozemarijn kunnen verrassend smaakvol zijn.
 3. Specerijen: Een vleugje gember of een kaneelstokje kan een verwarmend element toevoegen.
 4. Fruit: Probeer stukjes aardbei, framboos of zelfs komkommer voor een verfrissend tintje.
 5. Zoetstoffen: Als je van zoet houdt, kun je honing, agavesiroop of stevia toevoegen.

Het leuke aan bruisende ijsthee is dat je eindeloos kunt variëren. Mix en match je favoriete ingrediënten om een ijsthee te creëren die perfect bij jou past!

Is het beter om sprankelende ijsthee koud te serveren?

Ja, sprankelende ijsthee is het beste als het ijskoud wordt geserveerd. Zorg ervoor dat zowel je thee als je koolzuurhoudend water goed gekoeld zijn voordat je ze mengt. Je kunt ook ijsblokjes toevoegen om je drankje extra koud te maken.

Iced Tea Pakket - Thee.be

Een pakket van blends en infusies die heerlijk zijn als iced tea.
€46,00

Met deze stappen en wat experimenteerdrift, ben je goed op weg om de perfecte sprankelende ijsthee te maken. Het is een heerlijke en verfrissende manier om van je favoriete thee te genieten. Proost!


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.