Je ziet het de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen: detoxthee. Detoxthee wordt vaak als kuur gebruikt om af te vallen, wat ook wel teatoxen wordt genoemd. Daarnaast zou het nog diverse andere voordelen kunnen opleveren: het zou je lichaam reinigen, je metabolisme versnellen en je vetverbranding stimuleren, waardoor je meer energie krijgt, een betere spijsvertering, een mooiere huid en een verbeterde mentale alertheid. Of dat ook echt zo is, zochten wij voor je uit.
Wat is detoxen?
Detoxen komt van het woord detoxificatie, wat ontgiften betekent: het helpen ontdoen van afvalstoffen. Het wordt ook wel ontslakken genoemd. Tijdens een detox worden de lever, nieren, darmen en maag gereinigd door middel van bepaalde voeding. De bekendste vormen van detoxen zijn het drinken van detoxthee en sapkuren. Bij een sapkuur drinken mensen gedurende een bepaalde periode alleen maar groente- en fruitsappen. Naast het drinken van de detoxthee wordt vaak wel gewoon gegeten.
Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat we ons lichaam op dergelijke manier kunnen ontgiften en zo alle gifstoffen verwijderen. In feite heeft ons lichaam al een ingebouwd detox-mechanisme: de lever. Waarom zouden we dan nog een detox nodig hebben? Detoxen met thee zou dan ook eerder gezien moeten worden als een aanvulling op een gezond dieet. Detox thee bevat onder andere antioxidanten en ontgiftende enzymen, die diverse gezondheidsvoordelen op kunnen leveren.
Wat is detoxthee?
Detoxthee is in feite gewoon een kruidenthee. De ingrediënten in detoxthee zijn erg uiteenlopend. Over het algemeen is detoxthee een mengeling van zuiverende kruiden, zoals paardenbloem, brandnetel, mariadistel en venkelzaad, eventueel aangevuld met een groene- of Chinese theesoort. Ook vind je vaak de ingrediënten yerba mate, guarana en senna terug. Verder in dit artikel gaan we dieper in op veelvoorkomende ingrediënten. Er zijn geen vaste richtlijnen voor wat er in detoxthee of in teatoxkuren moet zitten. De ingrediënten verschillen dus per merk. De thee wordt vaak verkocht als kuur, durende van zeven dagen tot vier weken.
Detoxthee en afvallen
Detoxthee wordt meestal gekocht om het lichaam te reinigen. Voor veel mensen is gewichtsverlies de meest aantrekkelijke component. Maar helpt detoxthee ook echt bij afvallen? Detoxthee bevat vaak ingrediënten die bijdragen aan bijvoorbeeld vetverbranding of vermindering van de eetlust waardoor afvallen makkelijker wordt. Andere ingrediënten stimuleren de nieren tot vocht afscheiden. Ook vind je vaak ingrediënten die de darmen prikkelen: laxeren. Het gewichtsverlies van detoxthee is dus niet automatisch van lichaamsvet, het kan ook gewicht zijn van vocht of darminhoud. Daarnaast wordt bij een detoxtheekuur vaak geadviseerd om naast het drinken van de thee ook je voedingspatroon aan te passen en meer te bewegen. Dit ondersteunt de resultaten van de kuur. Vaak is daarom niet direct duidelijk of het gewichtsverlies komt van een gezonder eet- en beweegpatroon of van de detoxthee.
Veelvoorkomende ingrediënten detoxthee
Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende ingrediënten in detoxthee en de werking die ze kunnen hebben:
- Yerba Mate en Guarana
Deze ingrediënten dragen bij aan gewichtsverlies, maar kunnen door hun hoge cafeïnegehalte ook weer bijwerkingen hebben zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel en slaapproblemen. - Senna
Vaak wordt senna toegevoegd aan detoxthee vanwege de laxerende werking. Helaas is senna niet onschuldig. Veel of langdurig gebruik kan leiden tot ‘luie darmen’, hevige buikkrampen, misselijkheid en diarree. - Gember
Gemberthee werkt oppeppend en stimuleert de spijsvertering. Gemberwortel wordt vaak gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. - Paardenbloem
Thee met paardenbloem ondersteunt de leverwerking. Paardenbloemwortel is ook een krachtige antioxidant die de gezondheid van het immuunsysteem kan helpen verbeteren. - Munt
Muntthee is niet alleen erg lekker, maar is ook goed voor de spijsvertering. - Zoethout
Zoethout is heel gebruikelijk vanwege het vermogen om leverenzymen te verlagen, wat kan bijdragen aan een betere levergezondheid. - Anijs
Anijszaad is een ander veelgebruikt ingrediënt. Anijs is een diureticum dat de urinestroom helpt verhogen. In combinatie met andere ingrediënten helpt dit om toxines uit het lichaam te transporteren om de gezondheid te verbeteren. - Kliswortel
Kliswortel wordt in sommige mengsels gebruikt, grotendeels vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. - Rooibos
Rooibos helpt het lichaam te ontgiften en verbetert de gezondheid van de huid. Rooibos wordt in sommige soorten detoxthee gebruikt, grotendeels vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. - Venkelzaad
Venkel staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen. - Groene thee
Groene thee kan erg gezond zijn, het zit vol antioxidanten. In groene thee zitten echter ook stoffen zoals catechinen en cafeïne die kunnen bijdragen aan een hogere vetverbranding. Een te hoge inname kan echter wel bijwerkingen hebben, het kan leiden tot een verminderde ijzeropname, misselijkheid, slaapproblemen en het kan een negatieve invloed hebben op je leverwerking. Bij normaal gebruik – 2 à 3 kopjes per dag – hoef je hier niet bang voor te zijn. Een mooi voorbeeld van groene thee is matcha, groene thee in de puurste vorm. Het is afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. De blaadjes van deze plant worden in het geheel vermalen tot het matcha-poeder, waardoor je kunt profiteren van álle werkzame stoffen die matcha te bieden heeft. - Chinese thee
De Chinese theesoorten Oolong thee en Pu Erh thee komen vaak voor in detoxthee. Deze theesoorten kunnen bijdragen aan gewichtsverlies door het metabolisme te verhogen, bij te dragen aan lagere triglyceridenlevels en vetverbranding te boosten. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kunnen door de cafeïne bijwerkingen ontstaan als hoofdpijn, slaapproblemen, onregelmatige hartslag, misselijkheid en diarree.
Wanneer kun je detoxthee het beste drinken?
Detoxthee drink je de gehele dag door. Het is goed om te beginnen met een kopje in de ochtend. Als je lichaam nog ‘leeg’ is kan de detoxthee goed zijn werk doen. De detoxthee kan gedurende de hele dag door gedronken worden. De meeste detoxtheeën zijn cafeïnevrij en kan dus ook in de avond gedronken worden. Zo kan de thee ‘s nachts zijn werk doen. Daarnaast zorgt de thee voor een goede nachtrust en een minder opgeblazen buik in de ochtend. Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk om naast het drinken van de detoxthee ook tenminste twee liter water per dag te drinken.
Wat zijn de bijwerkingen van detoxthee?
Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen ook natuurlijk ingrediënten bijwerkingen veroorzaken. Veelvoorkomende bijwerkingen van detoxthee zijn:
- Diarree (met als gevolg elektrolytenverlies, verminderde opname van vitaminen en mineralen en uitdroging)
- Misselijkheid
- Buikkrampen
- Luie darmen
- Gejaagd gevoel, rusteloosheid
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Slaapproblemen
- Interactie met medicijnen
Een aantal van deze bijwerkingen kunnen worden veroorzaakt door detoxthee die ook groene thee (en dus cafeïne) bevatten. Ook het relatief onbekende ingrediënt senna kan zorgen voor vervelende bijwerkingen. Senna is een kruid dat chemicaliën bevat die sennosiden heten, die een laxerend effect creëren. Het kan echter ook zorgen voor irritatie van de maag- en darmwand en krampen tot gevolg hebben.
Vanwege de ontbrekende regelgeving omtrent detoxen wordt er door fabrikanten van alles beloofd wat lang niet altijd waar is. Het lijkt in elk geval zeker niet zo’n wondermiddel als wat wel eens wordt gedacht. Sterker nog: sommige soorten lijken zelfs meer negatieve dan positieve effecten met zich mee te brengen.
Detoxthee: de conclusie
Detoxthee kan je lichaam ondersteunen om afvalstoffen af te voeren en om af te vallen. De ingrediënten van detoxthee zijn niet gereguleerd en zijn lang niet altijd onschuldig met vervelende bijwerkingen als gevolg. Wanneer je detoxthee gebruikt als onderdeel van een gezond voedings-, slaap- en beweegpatroon kan het zeker een goede toevoeging zijn en kan het bewezen je resultaat optimaliseren. Bij normaal gebruik (bijvoorbeeld 2 kopjes per dag) is de kans op bijwerkingen klein en kan het je helpen je fitter, lekkerder in je vel en energieker te voelen.
Tips bij het gebruik van detoxthee
- Gebruik detoxthee als onderdeel van een gezond voedingspatroon en niet ter vervanging van. Het beste resultaat bereik je met gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. De detoxthee geeft een boost en extra resultaat.
- Check altijd de ingrediënten. Kies zoveel mogelijk voor de ingrediënten die het lichaam ondersteunen om zichzelf goed te kunnen reinigen, zoals paardenbloem, mariadistel, venkelzaad, etc. Laat detoxthee met hoge gehaltes aan cafeïne, senna, guarana, etc. staan.
- Bestel geen detoxthee uit het buitenland. De kans op agressieve en gevaarlijke ingrediënten, vervuiling, pesticiden is hierbij groter.
- Luister goed naar je lichaam. Merk je dat de thee op je maag of darmen slaat, of heb je last van andere bijwerkingen? Minder dan het aantal kopjes dat je drinkt per dag en varieer in je theesoortgebruik.