De beste thee tegen keelpijn

Heb jij last van je keel, dan zit er waarschijnlijk een vervelende verkoudheid aan te komen. Je voelt het vooral als je net wakker wordt als jouw keel als schuurpapier aanvoelt. Het zet zich door in steken en in een vervelend gevoel wanneer je adem haalt. De meeste mensen gaan naar de drogisterij om allerlei medicijnen en drankjes te halen, terwijl dit helemaal niet nodig. Een goed kopje thee met de juiste ingrediënten doet wonderen. Ben jij benieuwd welk kopje thee het beste tegen keelpijn werkt? Lees dan hieronder door over de theesoorten die het best werken tegen keelpijn.

keelpijn theeWaarom heb ik keelpijn?

Keelpijn krijg je door verkeerde bacteriën in je lichaam. Het verweer dat jouw lichaam biedt tegen deze bacteriën leidt tot de pijn in de keel. Een effectieve thee tegen de keelpijn moet dus twee zaken doen. Allereerst moet de thee de pijn in de keel verminderen. De keel moet als het ware verdoofd worden zodat jij geen last hebt. Daarbij wil je het onderliggende probleem aanpakken. Dit betekent dat je de bacteriën uit jouw lichaam wil hebben. Een goede thee tegen keelpijn pakt beide zaken aan.

Dé thee tegen keelpijn

De meeste mensen doen een beetje honing in hun standaard thee om de keelpijn te verminderen. Dit werkt inderdaad goed, want de honing smeert jouw keel, maar het vermindert de keelpijn alleen voor het moment. Kortom, jouw standaard herfst- of winterthee met een beetje honing helpt jou niet voldoende. De beste thee tegen keelpijn bestaat uit kokend water met verse gember, verse citroen en honing. Hieronder gaan wij op deze ingrediënten in.

Gemberthee

GembertheeGember is een zeer goed middel tegen infecties. Het is als het ware een natuurlijk medicijn tegen slechte bacteriën in het lichaam. Je wil dus sowieso gember in jouw thee hebben wanneer je last van jouw keel hebt – of natuurlijk echte gemberthee drinken. Echter, het is van groot belang voor de effectiviteit van de gember, dat het vers is. Mensen vinden die gemberwortels altijd een beetje angstaanjagend en laten hem daarom links liggen. Wij geven je een aantal opties hoe je de gember goed kan gebruiken.

Schillen, snijden, koken

Allereerst kan je de gember schillen met een scherp en dun mesje. Je haalt de hard schil van de gember weg en snijdt hem vervolgens in plakjes. Daarna is het van belang dat je de gember lekker laat inkoken. Dit kan goed in een steelpan. Laat de gember minimaal 20 minuutjes lekker inkoken zodat de smaak en de infectie-bestrijdende delen vrijkomen in het water. Als je de gember echt niet wil schillen, dan moet je de schil goed schoonmaken. Nadat de gember is ingekookt kan je de thee drinken. Hiervoor is het fijn om de thee te zeven.

Schillen, persen en schenken

Als jij een sapcentrifuge of pers hebt, dan kan jij de gember ook persen. Schil de gember hiervoor goed en snij hem in kleine stukjes. Vervolgens pers jij de gember tot sap. Nu is het puur een kwestie om het sap een klein beetje toe te voegen aan het kokende water. Je moet niet te veel sap in de thee doen, want het zal zeer scherp zijn. Mocht je dit lekker vinden, ga dan vooral je gang. Je kunt de gember gemakkelijk voor een week in de koelkast bewaren. Zo hoef je niet elke dag te persen.

Citroenthee

Ook de citroen kan je op verschillende manier aan de thee toevoegen. Wanneer je de gember laat inkoken is het lekker om 1 of 2 halve citroenen mee te koken. Ook kan je de citroenen in plakjes snijden en die over de koppen thee verdelen. Wanneer je de gember geperst hebt en bijvoorbeeld een scheutje doet in de theepot, dan kan je het best een halve citroen aan de pot toevoegen. Wanneer je de thee dan even laat trekken, dan zit de citroen er goed in. Overigens is het zuur van de citroen hetgeen dat de bacteriën doodt.

thee met citroen

Thee met honing

Waar de gember en de citroen de bacteriën doden, zorgt de honing ervoor dat jij direct minder last van je keel hebt. Het smeert je keel, dus doe lekker een grote lepel honing in de theepot of in jouw eigen glas en roer even flink. Zo heb jij een heerlijke en zeer effectieve thee tegen jouw keelpijn.


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.