Inleiding tot Brandnetelthee

Brandnetels worden vaak als een vervelende plant gezien, omdat het aanraken ervan zorgt voor jeukende bultjes. Wist je echter dat brandnetelthee erg lekker en gezond is?

De brandnetel is een plant die van origine uit Afrika en Azië komt, maar tegenwoordig over de hele wereld groeit. De Latijnse naam van de plant is Urtica Dioca. Urtica betekent branden, wat uiteraard verwijst naar het prikkende gevoel wanneer je het blad aanraakt, Dioca betekent tweehuizig, wat slaat op het feit dat een plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bezit.

De brandnetelplant groeit in de zomer en kan wel 1 tot 2 meter hoog worden. De plant heeft heel fijn, dun haar rond zijn steel en bladeren, het zijn deze haartjes die zorgen voor het prikkende gevoel en de jeuk. Deze brandharen vormen een natuurlijk afweermechanisme van de plant om zich tegen zijn belagers, planteneters, te beschermen. We zien de brandnetel vooral als onkruid, omdat de plant – naast dat hij prikt – al snel overal in je tuin staat.

Maar behalve deze 2 nadelen, heeft de brandnetel gelukkig ook talloze voordelen! Zo zit het blad van de brandnetelplant boordevol voedingsstoffen en heeft de plant een geneeskrachtige werking. De oude Romeinen gebruikten de plant bijvoorbeeld al om dierenbeten te ontsmetten. In de middeleeuwen zette men brandnetel in tegen reuma en tijdens de renaissance stond de plant bekend om zijn vochtafdrijvende werking. Ook tegenwoordig wordt de brandnetel nog steeds gebruikt vanwege zijn heilzame werking en wel op diverse manieren. Zo kun je er soep van maken, maar ook heerlijke thee. In dit artikel vertellen we je alles wat je altijd al wilde weten over brandnetelthee.

Brandnetelthee kopen?

Nettle Kettle

De smaak van brandnetelthee kan je vergelijken met een typische kruidenthee waarbij een lichte toets van spinazie aan toegevoegd is. Brandnetel is bijzonder voedzaam en zit vol mineralen.
€8,50

Wat is brandnetelthee?

Brandnetelthee wordt uiteraard gemaakt van brandnetels. Je kunt het zelf trekken, maar het is ook te koop in zakjes of als losse thee. Brandnetelthee is geen thee die gemaakt wordt van theeblaadjes, maar kan eerder worden gezien als een kruidenthee. Brandnetelthee bevat doorgaans geen cafeïne en is een thee die ontzettend veel gezondheidsvoordelen kent.

De voordelen van brandnetelthee

Brandnetelthee biedt onder andere de volgende voordelen:

  • Brandnetelthee is vochtafdrijvend
    Wanneer je vocht vasthoudt, bijvoorbeeld door een trage schildklier, kun je daar flink last van hebben. In dit geval kan brandnetelthee een oplossing zijn, het helpt namelijk bij het afdrijven van overtollig vocht. De brandnetel bevat onder andere de stoffen vitamine C, provitamine A, foliumzuur, flavonoïden, ijzer, magnesium en kiezelzuur. Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat het bloed wordt gereinigd maar ook stimuleren ze de vochtafdrijving.
  • Brandnetelthee stimuleert het immuunsysteem
    Brandnetels zitten boordevol vitamines en mineralen. Verschillende hiervan kunnen je immuunsysteem een flinke boost geven.Een bekend voorbeeld is vitamine C, wat vaak wordt gegeten wanneer je een verlaagde weerstand hebt. Daarnaast zitten er meerdere soorten antioxidanten in brandnetelthee: flavonoïden en carotenoïden. Deze stoffen werken de vrije radicalen tegen, afvalstoffen die schade aan je cellen aanrichten. Zo zorgen de antioxidanten in brandnetelthee er voor dat je minder vatbaar bent voor virussen.
  • Brandnetelthee is goed voor de huid
    De heilzame werking van de brandnetel kan ook helpen bij huidproblemen, zoals acne, zweren en eczeem. Ook bevorderen de antioxidanten in de thee het genezingsproces van geïrriteerde huid en kunnen ze voorkomen dat er littekens ontstaan. Naast het drinken van de thee kun je de thee ook met een doekje op de huid deppen. Gebruik hiervoor sterkere thee.
  • Brandnetelthee verbetert de spijsvertering
    Brandnetelthee heeft een ontstekingsremmende werking en kan je helpen je spijsvertering gezond te houden. Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
  • Brandnetelthee onderhoudt gezonde nieren
    Vanwege zijn vochtafdrijvende werking stimuleert brandnetelthee de doorloop van urine, waardoor je lichaam in staat is om afvalstoffen effectief af te voeren. Zo blijven je nieren en urinewegen beter schoon. Door regelmatig een kopje brandnetelthee te drinken, kun je dan ook nierstenen voorkomen. Ook werkt brandnetelthee goed als ondersteuning voor je medicatie wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt. Een prettige bijkomstigheid van gezonde nieren en weinig vocht vasthouden, is een lager risico op een te hoge bloeddruk.
  • Brandnetelthee kan helpen bij het afvallen
    Als je wil afvallen is brandnetelthee waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt. Toch kan deze thee je hierbij helpen. Het drinken van een kop brandnetelthee geeft namelijk een vol gevoel. Daarnaast stimuleert het ook de spijsvertering en verhoogt het je metabolisme wanneer je het regelmatig drinkt.
  • Brandnetelthee helpt tegen spierpijn
    Brandnetelthee wordt veel gebruikt om spierpijn te behandelen vanwege zijn pijnstillende werking. Afhankelijk van de hevigheid van de pijn voel je het effect soms al na één kopje. Bovendien is bekend dat de brandnetel kan helpen blauwe plekken te kalmeren. Je kunt hiervoor een beetje thee op een doekje doen en deze op de blauwe plek deppen.
  • Brandnetelthee versterkt de botten
    Een brandnetelblad bevat hoge concentraties van botversterkend calcium, magnesium en ijzer. Daarnaast bevat de plant ook vitamine D en K, die botten helpen calcium te gebruiken om de botdichtheid te beschermen. Magnesium wordt opgeslagen in de botten, ondersteunt de botsterkte en helpt bij de opname van calcium.
  • Brandnetelthee heeft een anti-allergische werking

Dit voordeel zou je niet direct verwachten, je zou eerder denken dat ze juist allergieën veroorzaken omdat ze zo prikken. Wanneer je er echter thee van zet, draait het effect van de plant helemaal om. Je krijgt dan namelijk antihistamine binnen. Dat neutraliseert het ‘valse alarm’ van je immuunsysteem en verzacht daarmee de symptomen van je allergie. Met name hooikoortspatiënten hebben erg veel baat bij de werking van brandnetel.

Zelf brandnetelthee maken

Brandnetelthee is vrij eenvoudig zelf te zetten. Je kunt brandnetelthee maken met verse of gedroogde bladeren. Verse brandnetelthee zet je als volgt:

Trek een paar dikke tuinhandschoenen aan en pluk een paar brandnetels uit de natuur. Pluk het liefst jongere blaadjes, deze zijn minder bitter en bevatten meer voedingsstoffen. Was de blaadjes goed en snijd deze in stukjes. Voor één kop brandnetelthee heb je ongeveer 30 gram brandneteltoppen nodig. Stop de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot. Giet vervolgens gekookt water over de brandneteltoppen in de theepot en sluit deze af met een deksel. Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken. Grappig om te weten: Zodra de brandnetelbladeren verwarmd zijn is de pijnlijke werking, die eerder wordt ervaren bij het aanraken van de bladeren, verdwenen. Gebruik tot slot een theezeef om het theewater doorheen te gieten. Zeef de thee goed zodat er geen kleine stukjes bladeren in de beker terecht komen. Je versgemaakte brandnetelthee is klaar om te drinken! Vind je de smaak nog wat bitter? Voeg dan een klein beetje honing toe.

Brandnetelthee kopen

Zie je het niet zitten om zelf brandnetels te gaan plukken? Dan is het handig om te weten dat je brandnetelthee ook gewoon in de winkel kunt kopen. Er zijn veel verschillende merken en soorten verkrijgbaar. Wil je een zo puur mogelijke thee? Kies dan bij voorkeur voor een biologische thee, bestaande uit 100% brandnetels en zonder cafeïne. Vaak zijn er ook allerlei varianten van brandnetelthee te verkrijgen, bijvoorbeeld gecombineerd met andere heerlijke kruiden. Bekende merken die brandnetelthee verkopen zijn bijvoorbeeld Zonnatura en Piramide.

Maak je brandnetelthee van gedroogde bladeren, gebruik dan 2 gram brandnetel voor een kop. Het is handig om hierbij bijvoorbeeld een thee-ei of papieren theefilters te gebruiken. Giet er kokend water overheen laat dit 5 tot 10 minuten trekken. Ook gedroogde brandnetelbladeren kun je prima combineren met andere soorten losse thee zoals melissa, braambladeren en kamille. Ook citroen, munt of gember passen goed bij brandnetelthee. Zo creëer je je eigen kruidenthee!

Nettle Kettle

De smaak van brandnetelthee kan je vergelijken met een typische kruidenthee waarbij een lichte toets van spinazie aan toegevoegd is. Brandnetel is bijzonder voedzaam en zit vol mineralen.
€8,50

Hoeveel brandnetelthee mag je drinken?

Mensen die de gezondheidsvoordelen van brandnetelthee graag zelf willen ervaren, kunnen het beste één tot drie koppen thee per dag drinken. Wanneer je echt een ontgiftingskuur wilt doen, is het wel mogelijk om meer te drinken, dan wordt aangeraden om minimaal 3 koppen brandnetelthee per dag te drinken gedurende minimaal 10 dagen. Grote hoeveelheden voor langere tijd wordt afgeraden: laat de brandneteltheekuur dan ook nooit langer zijn dan 4 weken. Zorg er sowieso altijd voor dat je iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht in je lichaam krijgt. Water drinken in combinatie met brandnetelthee is erg aan te raden.

Wanneer kun je beter geen brandnetelthee drinken?

Wees voorzichtig met het gebruik van grote hoeveelheden brandnetelthee tijdens de zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft, brandnetelthee kan namelijk de hormoonhuishouding beïnvloeden. Daarnaast is het aan te raden om geen grote hoeveelheden te gebruiken in combinatie met bloedverdunnende medicijnen en medicijnen die de bloeddruk en bloedsuiker verlagen. Ook in geval van nierstenen en bij mensen met maagklachten is het beter het gebruik van brandnetelthee te beperken. Tot slot wordt afgeraden om de thee door kinderen te laten drinken.

Koop Premium Brandnetelthee Hier