Beste thee voor koud water: onze top-tips!

Als de zomer goed en wel is aangebroken, wordt de allure van ijskoude frisdranken sterker, terwijl kokend hete dranken worden gedegradeerd tot de status van ochtendpick-me-ups. Maar het verlangen naar verfrissing hoeft niet noodzakelijkerwijs je theeconsumptie te doen afnemen. Toegegeven, koude theede koude regens en bewolkte dagen van je typische Belgische zomer laten genoeg ruimte over voor een warme kop koffie, maar wanneer die 24 graden zon een massale migratie naar het strand veroorzaakt, kan zelfgebrouwen ijsthee het perfecte tegengif vormen tegen de zomerse hitte.

Als je je hele leven thee hebt gezet met kokend water, dan is het logisch om aan te nemen dat het maken van ijsthee inhoudt dat je de waterkoker opzet en vervolgens het resulterende brouwsel afkoelt. Het is duidelijk dat je op deze manier ijsthee kunt maken, maar koude thee is een veel betere manier om ijsthee te maken. In de koelkast gekoelde hete thee smaakt naar muffe thee die te lang niet is gedronken, terwijl koude thee gedurende meerdere uren zet in iets veel zachter en frisser.

Temperatuur en tijd bij het zetten van koude thee

Terwijl het maken van thee volgens de traditionele methode afhankelijk is van temperatuur om het brouwproces te versnellen, is tijd het belangrijkste ingrediënt bij koud zetten. Een resultaat van deze geduldige benadering van thee is een brouwsel dat eenvoudiger en zachter is en de samentrekkende tonen ontbreken die kokend water uit theebladeren kan halen. Het koude brouwproces extraheert langzamer en selectiever dan het heetwaterproces, dat bepaalde chemische reacties afdwingt.

Dit betekent dat koud gezette thee minder van de oorspronkelijke smaak van een thee verandert, maar ook dat de twee methoden resulteren in chemisch verschillende dranken. Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan de zachte, pure smaken van een goede thee die koud wordt gezet, moet je warme en koude thee niet beschouwen als directe concurrentie met elkaar; denk eenvoudigweg aan koud zetten als een creatieve manier om dezelfde thee te ontdekken die je misschien ook lekker warm vindt.

Hoe thee op de juiste manier koud te zetten

thee voor koud waterAls je eenmaal beseft hoe eenvoudig het is om zo’n heerlijk drankje te maken, zul je al snel merken dat je koelkast vol zit met flessen met verschillende brouwsels. De ‘how to’ is echt heel eenvoudig:

Vul een luchtdichte container met ongeveer 3 g thee per 500 ml water, of gebruik ongeveer 1,5 tot 2 keer zoveel thee als bij het zetten met heet water. Voeg koud water toe en schud. Als je kraanwater niet zo lekker smaakt, overweeg dan om gefilterd of gebotteld te gebruiken. De schudstap maakt zogenaamd de gezonde antioxidanten van de thee ‘wakker’, waarvan sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze meer voorkomen in koud gezette theeën. Zet het in de koelkast en wacht, 3-4 uur zou voldoende moeten zijn.

Het koude brouwproces is veel vergevingsgezinder dan brouwen met heet water, dus als je de fles een nacht in de koelkast laat staan, heb je nog steeds een perfect heerlijke ijsthee. Zuurstof is hier de vijand, en aangezien weinig kannen perfect luchtdicht zijn, hoe langer je het laat staan, hoe langer zuurstof zijn onaangename magie heeft kunnen laten werken. Over het algemeen hebben witte en groene theeën minder tijd nodig dan donkere theeën, maar je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over de timing tot op de minuut. Zoals altijd wordt experimenteren sterk aanbevolen.

koude vruchtentheeWelke thee is een goede koude thee?

Geen enkele thee zou een vreemde moeten zijn in de koude brouwmethode, maar sommige soorten thee zijn er waarschijnlijk beter voor geschikt. Koud zetten heeft de neiging om de natuurlijke zoete tonen van thee naar voren te brengen, dus de rijpe, honingachtige smaken van zwarte thee werken goed. De eenvoud van het koude brouwproces is ook geweldig voor de natuurlijke complexiteit van de showcase, dus zwarte thee, met zijn heerlijk vreemde kaneel- en eucalyptustoetsen, is ook een goede zwarte thee om uit te kiezen.

Oolongs, omdat ze vaak een delicate natuurlijke zoetheid hebben, zijn ook goede keuzes. We hebben ontdekt dat het uiteindelijk een zeer aromatische koud gezette ijsthee is. Witte theeën zijn interessant als ze koud worden gezet, omdat de natuurlijke zuiverheid van hun smaakprofiel goed aansluit bij de zuiverheid van het proces. We kunnen de lichte en bloemige witte thee varianten aanbevelen als goede koude thee.

Kruiden kunnen ook geweldige ijsthee maken, hoewel je misschien een snelle wasbeurt in kokend water zou kunnen overwegen om hun smaken te laten ontwaken. Probeer cranberry als je zin hebt in een smakelijke, cafeïnevrije ijsthee. Mijn persoonlijke favoriet is deze frisse gemberthee Ginger Fresh die heerlijk is als je hem ijskoud serveert met een ijsblokje!


Stephanie Devriendt

Hoi en welkom op mijne website! Wie ben ik? Ik ben een 48-jarige lerares wonende te Brussel en moeder van 2 fantastische dochters. Naast mijn full-time job ben ik ook theesommelier. Moest je vragen hebben over thee kan je mij altijd contacteren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.